Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vállalkozók és politikusok találkoztak

A vállalkozói szféra és a parlamenti választáson induló jelöltek, illetve politikai pártok közötti együttműködési lehetőségekről tartottak kerekasztal-megbeszélést azon a pénteki találkozón, melyet a Bihar Megyei Vállalkozók Egyesülete (Federaţia Patronilor Bihor) szervezett meg a Bihar Megyei Cégek Egyesületével és a Román-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt. A találkozóra meghívták azoknak a pártoknak a képviselőit, akik indulnak a közeledő decemberi parlamenti választásokon. A vállalkozók egyesületének megyei elnöke, Ioan Lucian köszöntötte a megjelenteket, s megkérte a politikusokat, hogy a felszólalásokban őrizkedjenek minden olyan megnyilvánulástól mely a politikai kampány irányába sodorhatja az eszmecserét.

vallalkozok  laposabbra

A parlamenti megméretkezésen részt vevő romániai pártok közül a Nagy-Románia Párt (PRM) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői nem jelentek meg a találkozón, a többi párt képviselő- és szenátorjelöltjei mind részt vettek a tanácskozáson.

Kiindulópontként azt firtatták a vállalkozók és a politikusok, lehet-e szorosabb együttműködés a képviselők és szenátorok és a vállalkozói szféra képviselői között? Meddig legális ez, hol az a határ, amelyikek áthágva egy tett már akár a törvényhozók befolyásolásának számít jóhiszemű lobbi helyett? A szociáldemokraták például határozottan elutasították azt, hogy a vállalkozók és a parlamenti képviselők együttműködve hozzanak törvényeket, vagy törvénymódosításokat, ugyanis szerintük egy képviselőnek nem szabad megkülönböztetni a polgárok, azaz különbséget tenni vállalkozók és egyszerű munkavállalók között.

Szó esett a romániai adózásokról, a decentralizációról, a munkaerőpiacról, sőt arról is, hogyan lehetne kidolgozni egy olyan stratégiát, mely segítené, hogy minőségi román termékek (főleg itthon gyártott élelmiszerek) előállítása és forgalmazása olyan kedvezményekbe részesüljön, melyeket alkalmazva megérje a vállalkozóknak ezekkel foglalkozni.

Szőke Mária