Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Válaszokat vár a néppárt

Wallner Andrásról és Bárányi Ferencről emlékezett meg szerdán Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, aki a kormányalakítás utáni helyzetről is beszélt és több, az RDMSZ felé irányuló kérdést is feltett.

valaszokat

„Az RMDSZ-től a kampányígéretek betartását kérjük számon, és azt kérjük, hozzák nyilvánosságra a kormánykoalíció pártjaival aláírt titkos megállapodást is” – mondta Szilágyi Zsolt, aki szerint, ha valóban csak a nyilvánosságra hozott pontokból áll a megegyezés – amit egy rossz vicchez hasonlított –, akkor az RMDSZ biankó csekket írt alá a kormánynak és ingyen adja oda az erdélyi magyarok szavazatát. „Az a félelemkampány, amely elhitette az erdélyi magyarokkal, hogy meg kell menteni Erdélyt Bukaresttől, az szertefoszlott abban a pillanatban, amikor leült tárgyalni az RMDSZ a kormánykoalíció pártjaival. Beigazolódott, amit a választási kampány kezdetekor mondtunk: titkos megállapodásuk volt már akkor a PSD-vel, nem véletlenül ajánlotta fel Kelemen Hunor már a választások estéjén a támogatását a PSD-kormánynak” – mondta a néppárt elnöke.

A kisebbségi jogok kapcsán a nemzetközi szerződések bizonyos passzusainak betartásáról szóló kitétel öngól mind a PSD-nek, mindaz RDMSZ-nek, hangzott el. „Ezek az egyezmények sokkal többet kérnek Romániától, mint amit az RMDSZ kér a PSD-től” – mondta Szilágyi Zsolt, aki az Európai Tanács dokumentumait, a kisebbségi keretegyezmény és a regionális nyelvek chartáját említette példaként. Több kérdésre is választ várnak a háttéralku nyilvánosságra hozása mellett, mondta Szilágyi Zsolt, arra például, mennyivel emelkedett az RMDSZ évi ötmillió eurós támogatása, és mikor számolnak el az eddig felvett összegekkel. Azt is kérdezik, volt-e a szó tárgyalásokon a korrupciós eljárásokról, a DNA által indított kivizsgálásokról, mivel a kormány több minisztere ellen is vizsgálódnak, például Lia Olguţa Vasilescu egykori nagyromániás képviselő támogatásáért mit kértek a titkos tárgyalások során, kérdezte pártelnök.

A néppárt 2014-ben Románia erdélyesítéséről beszélt, most az ország „teleormanizálását” láthatjuk, mondta Szilágyi Zsolt, aki szerint a kormány osztogató politikája nem lesz fenntartható, az Románia eladósodáshoz, vagy újabb adók kivetéséhez illetve a meglevők emeléséhez vezethet.

Fried Noémi Lujza