Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Valami nagy, nagy tüzet kéne rakni…

Így év végén, amikor az újságíró visszatekint, és leltárt készít mindarról az embertelenségről, lélekszikkasztó nyomorúságról, társadalom- és emberellenes törvényről, kormány- és tanácsi határozatról, a kisemberek sokadik bőréről, amit az állami adóhivatal akasztott ki száradni, hát nem szívesen olvassa vissza a lajstromát. Bizony mondom, a firkászlélek is belefásul olykor a szakmába, és a pokolba kívánja a billentyűzetet, főleg amikor a házban didergő idős emberekről ír, akik harminc-negyvenéves mezőgazdasági munka után heteket töltenek a fűtetlen konyha-szoba miatt az ágyban.

Fatelep

Fatelep

Olvasom itt néha egyik-másik polgármester nyilatkozatát, nagyotmondásait, javaslatait és felettébb elcsodálkozom azon, hogy fogalmuk sincs arról a „való világról”, amiben élünk, a jól menő családi vállalkozásuk árnyékából és a választott embernek kijáró 7-10 ezer lejes fizetés mellől. Mert ugye könnyű ilyen háttérrel ajánlgatni a minden felsőbb és alsóbb szintű hivatal által kizsigerelt kisembernek, hogy a drága tüzelő helyett kifizetődőbb a gázfűtés. Ezt abból szűrte le az elöljáró, hogy a város erdejéből kitermelt olcsóbb tüzelőért folyamatosan ostromolják a városházát. Igaz, fa lenne elegendő, de az erdészet kitermelési kapacitásának napi ritmusával vannak a bajok. Szerinte érdemes a földgázzal történő fűtésben gondolkodni, mert aki kiszámolja a költségeket, az láthatja, hogy kevesebbe kerül, nem is beszélve a kényelemről, illetve a környezetszennyezési szempontokról.

Hát igen. A kispénzű (és ők vannak többségben) mihályfalviak kíváncsiak várják, mikor közli velük a tisztelt elöljáróság azt is, vajon mennyibe kerül egy teljes gázfűtéses rendszer beszerelése a velejáró engedélyekkel és a terv költségeivel együtt, mondjuk a 600–1000 lejes nyugdíjasoknak és minimálbéreseknek, akik ugye annak a kevés árkülönbözetnek is odanéznek, amit a város erdejéből származó fával spórolnának meg (230 lej/köbméter).

Ugyanis van egy méregdrága magán fatelep is a városban, ahol szinte csepeg a víz a kuglizott bükk-, cser- és gyertyánfából, és tonnára „vesztegetik” 480 lejért. Zárójelben mondom, ha valaki megvárná a nyarat, hogy kiszáradjon (annyira vizes, hogy nem is ég, s ha nagyon rosszindulatú lennék, azt mondanám, még locsolják is olykor) a fele súlya se maradna.

Szombaton, az Érmelléki Gazdák Egyesületének közbirtokossági konferenciájára meghívott erdészeti szakember kerekperec kimondta, Romániában az erdőket „lábon” adják el. Az itthoni árakat pedig ahhoz igazítják, mikor milyen drágán vásárolják fel a külföldiek. Ha olcsó pénzt kínálnak érte, jut a népnek is. Hanem, hát így jártak.

Úgyhogy valami nagy, nagy tüzet kéne rakni…

Sütő Éva