Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Valami bűzlik a váradi központban

valami buzlik (1)

Van egy mondás, miszerint a nagyvárosok, bármilyen kort is írjunk, mindig büdösek. Ez a civilizáció egyik kellemetlen mellékhatása, mely alól Nagyvárad sem mentesül. Sőt, mondhatni megyeszékhelyünkön évtizedek óta igénybe van véve az itt lakók szaglószerve, hiszen a város szélén vegyszereket gyártó üzem, cukorgyár, vágóhíd és sertéshizlalda sorakozik, így nem nehéz az orrunk segítségével megállapítani, merről fúj a szél.

A városban terjengő szagok miatt egyfolytában találgatások, viták, vádaskodások folynak, az önkormányzat néha elhatározza, hogy megoldja a problémát, és a városgazdák sajtótájékoztatókon ígérik meg, hogy most aztán vége, kiderítik, mitől bűzlik a város levegője.

Pár hónapja a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség úgynevezett szmogtérképet és „szagtérképet” készít, kutatják, honnan ered az orrfacsaró bűz a levegőbe. Sajnos a hivatalos kimutatások és kutatások, már ha utóbbiak valóban meg is történnek, mindeddig nem változtattak a lényegen, Nagyváradot ugyanis időről-időre elárasztja a bűz, az emberek pedig egyebet nem tehetnek, szívják, hogy szokták.

valami buzlik(2)

Körülbelül egy hete a Szent László teret a Kishíd környékét délutánonként néhány órára orrfacsaró kanálisszag lepi el. Több olvasónk jelezte ezt az elmúlt napokban, és többen attól tartottak, hogy a főtéren vagy a híd melletti partszakaszon végzett munkálatok miatt átvágták a szennyvízcsatornát, esetleg eldugultak a kanáliscsövek. A múlt hét végén, éppen a Nagyváradi Ősz ideje alatt aztán a délutáni rendezvények is nemcsak látványossá, de szagossá is sikeredtek, ugyanis a híd tájékán elviselhetetlen bűz terjengett több órán keresztül. Tudni kell, hogy a Garasos-híd és a Szent László-téri híd közti szakasz mentén (a Kossuth utcával párhuzamosan) évtizedekig azért nem tudták rendbe tenni a parti sétányt, mert nem lehetett megbolygatni az éképületek alatt ott húzódó, több mint 120 éves csatornahálózatot, melyek közül nem egy még pár hónappal ezelőtt is a szennyvizet egyenesen a Körösbe vezette.

A parti munkálatokkal foglalkozó Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki vezetőjét, Pásztor Sándort kerestük meg és továbbítottuk neki olvasóink panaszát a Kishíd környékén terjedő bűzről. Az igazgató azonnal felvette a kapcsolatot a Nagyváradi Vízművek Zrt. illetékeseivel, akik még kedden elrendeltek egy helyszíni vizsgálatot, ugyanis arra gyanakodnak, hogy valamelyik esővíz-elvezető csatorna sérült meg. Az illetékesek megígérték, három nap alatt kiderítik a baj okát, és péntek délelőtt a Körösök Vízügyi Igazgatósága és a vízművek szakemberei találkoznak és megbeszélik, hogyan lehet megszüntetni a belvárosi bűz forrását.

Szőke Mária