Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vagy fizetünk, vagy fizetünk!

A kettős szemétszállítási díj, illetve a frissen bevezetett rendkívüli adó a mihályfalvi szelektív hulladék-feldolgozó üzem megépülésének a hozadéka. Az ügyre azért tértünk ismét vissza, mivel a napokban több olvasónk is jelezte, hogy a kiértesítőkön, amelyeken tudatják a lakossággal az erre vonatkozó döntést, nem szerepel tanácsi határozatszám, amelynek értelmében kötelezhetnének bárkit is annak befizetésére. A kikézbesített értesítőkön valóban nem szerepel a tanácsi határozat száma, amelyre a városvezetőség hivatkozik. Ezt Nyakó József polgármester azzal magyarázta, hogy a helyi testület döntését amúgy se írhatta volna felül a kormánybiztosi hivatal, mivel a 2006/101-es törvény lehetővé teszi az intézkedés kivitelezését. A kikézbesítések óta már a megyeközpontban is jóváhagyták, így december elsejétől életbe lép a határozat.

Az elöljáró még egyszer leszögezte: a feldolgozó üzemet működtető aradi céggel kötendő szerződések, vagy a frissen bevezetett rendkívüli adó, a feldolgozó működtetését célozza, mivel uniós szabályzat határozza meg annak hozamát. Ez azt jelenti, ha nem működik kellő kapacitással az üzem, akár be is zárhatják azt, amit persze a város pénzügyvitele nem engedhet meg magának. Utóbbinak az lenne a következménye, hogy vissza kellene téríteni a 775 ezer eurós befektetést. Köztudott ugyanis, hogy a projekt egy 55 millió euró értékű megyei szemétgazdálkodási tervezet része. Hasonlók épültek Élesden, illetve Nagyváradon is.

Ösztönzés és reklám a kapukon

Ösztönzés és reklám a kapukon

Az üzemet életben kell tartani. Ha nem, 775 ezer euróba fog kerülni a városnak – erősítette meg Nyakó.

Az aradi cég közben Mihályfalva-szerte próbálja „eladni” magát, ugyanis a napokban sok helyütt lehetett látni kapukra feltűzött céges műanyag zacskókat.

Mivel ez az egész megyei szemétgazdálkodási projekt még 2005-ben indult, nehéz lenne már kibogozni, hogy feltétlenül részt kellett volna vállalnia ebben Mihályfalvának is, vagy sem. Vagy inkább arról szólt az egész, hogy „építsük meg, ha nem más, legalább jól mutat majd a megvalósítások között”.

Tény, hogy a kialakult helyzet ellen már nincs mit tenni, ugyanis ez az egész, úgy ahogy van, uniós kötelezettségekkel jár: azaz vagy fizetünk, vagy fizetünk.

Sütő Éva