Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vadkárok az Érmelléken

Az utóbbi hónapokban több bejelentés is érkezett az érmelléki községi és városi önkormányzatokhoz arról, hogy a gazdálkodók földjein elszaporodott a vaddisznójárás. Egyre több helyen dúlják fel az állatok a kukoricást és teszik tönkre a vetést, szabályos csapásokat, járatokat hagyva maguk után.

Nyakó József érmihályfalvi polgármester szerint ilyen esetekben a kár felmérésére egy helyi bizottságot alakítanak, a kármegállapításnak negyvennyolc órán belül meg kell történnie. A tapasztalatok jegyzőkönyvbe vétele utáni eljárást törvényes keretek szabályozzák. A helyi kárfelmérő bizottság az előírásoknak megfelelően elemzi, hogy a károsult és a helyi vadgazdálkodás mennyiben tett eleget a követelményeknek, és ezeknek megfelelően állítja össze a szakvéleményt, amelyet benyújt az erdő- és vadgazdálkodási felügyelőség területi hivatalában.

vadkarok 2

A mihályfalvi gazdák találkozóján az érsemjéni Dobos család is leginkább a vadkárokra panaszkodott

A kora tavaszon egyébként az egyik helybéli mezőgazdász egy román hírcsatornához fordult panaszával. Annak munkatársai ki is jöttek a helyszínre. A gazdálkodó már a sokadik tavaszi vetésnél tartott akkor, de a károk mindannyiszor felbecsülhetetleneknek bizonyultak. Ilyen előzményekkel hallgattuk a panaszokat azon a mihályfalvi gazdafórumon is, amelyen nemrégiben a termés megőrzési módjáról volt szó. Ugyanis, mint a fenti példák mutatják, a mezei károk nem csak lopásokból erednek. A vadak is hektárokat tesznek tönkre nemcsak a mihályfalvi, de más érmelléki települések határában is.

Béres Csaba székelyhídi polgármester is számos bejelentésről tájékoztatott, amelyek a kora tavasz óta a városházára beérkeztek. Mint azt a környékbeli gazdáktól megtudtuk, a vadgazdálkodási területeken a vadat nem csak télen, de nyáron is etetni, itatni, illetve „sózni” kellene, a vaddisznóknak pedig mesterséges dagonyákat kell kialakítani ahhoz, hogy ritkábban „látogassák” a mezőgazdasági övezeteket, beleértve a réteket, kaszálókat, kukoricást. Sőt, ha ezek a mulasztások még nem hoznák ki az érmelléki mezőgazdászokat béketűrésükből, a régió magyar határon túli területein a speciális hangriasztók átűzik a vadat a román területekre, hogy még nagyobb legyen a „járás” okozta kár – hangzott a gazdáktól. A vadkárokat pedig az erdő- és vadgazdálkodási felügyelőség mindenféle kifogásokra hivatkozva nem téríti meg. Az is megesett már, hogy a letett kárfelmérési adatokat tartalmazó dossziék átvizsgálása után azzal „fizették ki” a gazdákat, hogy nem használtak ultramodern riasztókat, vagy nem kerítették be a többhektáros területet (!), így nem tettek eleget a vádkár-kifizetési szabályoknak.

Székelyhídon sem volt még precedens a vadkárok megtérítésére. Az évek során mindössze néhány érköbölkúti kártalanítási esetre emlékszik a polgármester.

Sütő Éva