Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Üzletkötőház a gyakorlatban

Tavaly novemberben avatták fel Székelyhídon azt az üzletkötőházat, amely még a Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter által aláírt Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként jött létre. A létavértesi határátkelő felé vezető úton épített irodaház gyakorlati részéről és kihasználtságáról Béres Csaba székelyhídi polgármestert kérdeztük.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a székelyhídi üzletkötőház létrejötte a határ menti térségben élő közösségek együttműködését, illetve a térség gazdasági ágazatainak fellendülését hivatott szolgálni, elősegíteni. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében megvalósult beruházás összértéke 526 ezer eurót tesz ki. A novemberi avatón jelen volt Nagy Gábor, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) programmenedzsere is, aki ismertette a projekt fázisait és munkálatait.

uzletkotohaz 1

Mint ahogy az akkor elhangzott, az irodaház tizenkét irodát, két konferenciatermet, járulékos helyiségeket foglal magába. A létesítményben tájékoztatási és szaktanácsadói irodát is működtet majd a Romániai Vállalkozásokért Egyesület. Az épületet biztonsági szolgálat felügyeli, ugyanakkor kiépített parkoló is áll az ügyfelek rendelkezésére. Az irodahelyiségek havi bérleti díja négyzetméterenként hét euróban, a munkacsarnokoké pedig három euróban lett meghatározva, mely magába foglalja a rezsiköltségeket is. A novemberi avatón két irodahelyiségnek máris volt gazdája.

A napokban Béres Csaba polgármestert arról kérdeztük, hét hónap elteltével milyen keletje, kihasználtsága van a létesítménynek, vannak-e vállalkozók, van-e érdeklődés az irodahelyiségek iránt. Béres úgy nyilatkozott, hogy az irodahelyiségekből jelenleg hat foglalt, háromra pedig éppen most zajlik a közbeszerzési eljárás, mivel versenytárgyalás nélkül nem lehet bérbeadási szerződéseket kötni. A munkacsarnokok közül csak egyben folyik tevékenység. Jelenleg nagyváradi, margittai, illetve helyi cégek működtetik itt az irodáikat.

A létesítmény kilencezer négyzetméteren fekszik. Székelyhídon jelenleg működik egy olasz kirendeltségű, speciális ipari keféket gyártó üzem, amelynek mintegy negyven alkalmazottja van. A cég szintén a létavértesi úton, egy másik épületben bérel termelési csarnokot magának. A vállalat emberei olyan szándékkal keresték meg az önkormányzatot, hogy az üzletkötőház kihasználatlan területéből szeretnének kétezer négyzetmétert megvásárolni, egy saját gyár megépítése céljából, bővítendő a vállalkozásukat. Utóbbi azonban még csak tervezési fázisban van, ám a jobb kihasználás érdekében érdemes a kéréssel foglalkozni – mondta Béres Csaba.

Sütő Éva