Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Üzleti tanácskozás és termékbemutató volt a hajdúvárosban

A vidék jövője a Partiumban címmel kiállítást, konferenciát és nyílt napot rendeztek Nagyszalontán pénteken az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Pro Partium Közösségi Házában. A tanácskozást a Kárpát Régió Üzleti Hálózat szervezte. Király Csaba, a hálózat nagyváradi irodavezetője nyitotta meg és vezette le a megbeszélést. Előbb Torda Márta, a Magyar Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese ismertette vidékfejlesztést elősegítő lehetőségeket, erőforrásokat. Ecsetelte a turizmusban rejlő, határokon átívelő együttműködés lehetőségét. Önállóság és összefogás egymást kiegészítő viszonyát is kidomborította.

Uzleti 1

A konferencia részvevői Torda Márta doktor előadása közben

Bocskay István, Szentes Város Önkormányzatának főtanácsosa a tisztességes, a kétkezi munkát is jól ismervén buzdított kitartásra. Meg kell becsülni napjaink korszerű agráripari gépeit, eszközeit is, hiszen ezekkel eredményesebb gazdálkodást valósíthatunk meg.

Marius Ştefan, a Bihar Megyei Agrárkamara ügyvezető igazgatója arra biztatott, hogy a „farmerek termeljenek eladásra is!” Éljenek az EU nyújtotta támogatásokkal, hiszen a zöldségtermesztés megsegítése is kérelmezhető.

Frankó Pál, a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület titkára Szabó Dórával tartott előadásában azt is megemlítette: nehéz megszólítani a turistákat, felkelteni az érdeklődésüket. Az eredményességhez az életminőség javítása is szükséges, és nélkülözhetetlen a meggyőző, felvilágosító kommunikáció.

Géringer György, a Simovill 2006 Kft. ügyvezetője az intelligens megoldások, a települések energiatakarékos bel- és a kültéri megvilágításának előnyeiről tartott tájékoztatást, melyet cégük dolgozott ki, ajánlott fel és ültetett gyakorlatba.

Esztergályos Dóra a Bioinformációs Felmérési és Értékesítési Rendszerről tartott előadásában szólt az embert érő stressz hatásairól, a civilizációs betegséghajlamról, az életmódból származó rizikókról, táplálkozásról, diétákról stb.

A konferenciával egy időben egész napos utcai termékbemutatót is tartottak, melyen kézműves termékeket lehetett vásárolni: a mézeskalácstól a különböző olajfajtákig (dió, szőlőmag, lenmag), valamint különféle virág- és zöldségmagokat is szemügyre vehetett a publikum. Ingyenesen osztogatott tudományos-ismeretterjesztő szórólapokat kaphattak a szemlélődők.

Sára Péter