Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Útravalóul a diákoknak

Az idei tanév hivatalos első napján, október 1-jén nagyon sok diák foglalt helyet a Nagyváradi Egyetem megnyitó ünnepségének helyet adó teremben. A ceremónia első perceiben a román himnusz és a Gaudeamus diákhimnusz hangzottak el.

Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora nyitotta meg a 2015/2016-os tanév ünnepi beszédeinek sorát. Az egyetem tizenöt fakultásának elsőéves diákjaihoz, a gólyákhoz intézte szavait azt tanácsolva nekik, hogy tegyenek értékessé minden pillanatot, amit az egyetem területén, a tantermekben töltenek, továbbá, hogy legyenek éberek és kiemelkedők, nem csupán átlagosak, hiszen nem ahhoz kell az igazán nagy tehetség, hogy diplomával a kezükben távozzanak, hanem, hogy megállják a helyüket az életben.– tette még hozzá.

utravaloul 1

A Nagyváradi Egyetem szenátusának elnöke, Sorin Curilă arra kérte a jelenlévő fiatalokat, hogy szánjanak néhány percet az elmélkedésre, és tudatosítsák magukban, hogy a cél a jövőben a felkészülés, majd pedig a készen állás. A diákoknak felkészülten kell kisétálniuk a világba, hogy erősítsék a munkaerőpiacot, az országot. Megemlítette ugyanakkor az egyetem közössége előtt álló további kihívásokat, amelyeket az Európai Unió oktatási és nevelési normáinak való megfelelési törekvések ösztönöznek.

Bihar megye prefektusa, Claudiu Pop elsősorban az egyetemi évek szépségére hívta fel a hallgatók figyelmét, különösen egy olyan jó hírnévvel rendelkező egyetemen, mint a nagyváradi, amelyben bátran kell nekikezdeniük a választott szakma felé vezető út alapköveinek letételéhez. A Bihar Megyei Tanács elnöke, Cornel Popa gratulációját fejezte ki a tantestületnek és a diákoknak az eddig megvalósított felelősségteljes munkáért. Gratulált továbbá a szülőknek, akik támogatása nélkül a diákok nem lehettek volna jelen.

Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan megköszönte az idei meghívást, és kifejezte örömét az egyetem és a polgármesteri hivatal közötti szoros kapcsolatokért, amelyeket gyakori együttműködésük és közös projektek igazolnak.

Sofronie Drinceac, Nagyvárad román ortodox püspöke a könyv és a tudás házának nevezte az egyetemet, amelynek falait és az azokon belül tartózkodók lelkét az isteni fénynek, Isten áldásának kell betöltenie. ,,Az elméleti és gyakorlati tudás megszerzése mellett leginkább arra van szükségünk, hogy jobbak és legfőképp kiegyensúlyozottak legyünk, mert csak így élhetünk egy boldogabb és jobb világban” – fejezte be beszédét a püspök.

Az egyetemi diáktanács elnöke, Romeo Filip gratulált a diákoknak, a „jövő szakértőinek”, akik jól választottak és sikeresen bejutottak az idei tanévbe. A szónokok sorát a gólyák képviseletében Ottilia Pfeil zárta gondolataival, aki hangsúlyozta nem csupán a szakmai tudás elsajátításához szükséges lélekerőt, a célok megvalósításához nélkülözhetetlen áldozat, elhivatottság és elszántság meglétét, hanem mindenekelőtt az emberség megőrzésének fontosságát.

Az ünnepség utolsó momentumaiként az egyetem fakultásainak dékánjai kiosztották azokat a tiszteletbeli könyvecskéket, amelyekkel az első helyekre bejutott gólyákat tüntették ki. Végezetül a tanintézmény nyugalmazott professzorai is kézbe vehették azokat a diplomákat, amelyeket a vezetőség tiszteletük jeléül állított ki számukra.

A ceremóniát a művészeti kar kórusának csodás előadása zárta.

Szamos Mariann