Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Utca, utca, sáros utca…

Mint arról már többször is beszámoltunk az elmúlt esztendőkben, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által kiírt pályázati pénzekből – projektenként mintegy 2,5 millió euróból –, mint egy öt évvel ezelőtt kezdetét vette az érmelléki települések zömének közművesítése. Minden idők legnagyobb beruházási lehetőségének szerencsés nyertesei között volt Kiskereki, illetve a közigazgatásilag hozzátartozó Érkeserű és Asszonyvására is.

Az asszonyvásári Hatház utca

Az asszonyvásári Hatház utca

Jutott hát aszfalt mindhárom településre, hisz mondhatni, mindhárom faluban ezt megelőzően szinte középkori viszonyok uralkodtak. Hozzá kell tenni, hogy nem csak Kerekiben és a hozzátartozó falvakban, de Érmellék-szerte ugyanaz volt a helyzet.

Az asszonyvásári Hatház utca

Az asszonyvásári Hatház utca

A fent említett településeken vannak utcák, amelyek kimaradtak a közművesítésből, hisz nincs az a projekt, ami 70-80 éves hátrányokat be tudna hozni. Természetesen ilyenkor elindul a szóbeszéd, hogy egyik utca azért lett leaszfaltozva, mert ott lakik a polgármester komája, a másik azért, mert ott meg az anyósa lakik, amazt nem aszfaltozták le, mert ott meg az ellenlábasának van a vállalkozása. Ilyen, és ehhez hasonló hírek kelnek szárnyra minden esetben, okkal vagy ok nélkül, nem is ez a lényeg, hisz legtöbbször a hivatalos álláspontot veszi a sajtó is alapul, ami Kiskereki, Érkeserű és Asszonyvására esetében úgy hangzott, hogy az utcában lakó lélekszám volt a meghatározó, a prioritás, hova kerül első nekifutásra aszfalt és hova nem. Így esett, hogy többek között a keserűi Téglavető és a Kis utcát (bár utóbbi a falu egyik leghosszabb utcája) „parlagon” hagyták, mint ahogyan az asszonyvásári Hatház utcát.

Az érkeserűi Téglavető utca

Az érkeserűi Téglavető utca

A Téglavető utcán lakók háborognak leginkább, mert nem elég, hogy hosszabb esőzések idején pocsolyás vágatok vannak az utcában, de még a járda is töredezett, ami lassan ellehetetleníti a közlekedést a falu ezen a fertályán. Sőt tudni vélik, hogy tavaly óta létezik egy újabb nyertes uniós pályázat, amiből már a kimaradt utcákat is járóképessé lehetett volna tenni.

Az érkeserűi Téglavető utca

Az érkeserűi Téglavető utca

Nyíri Sándor polgármester ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy való igazság, létezik egy újabb uniós tervezet – 1 millió euró értékben –, amelyre január elején írták ki a közbeszerzést. Erre tíz cég jelentkezett, ezekből kettő volt eligibilis (kettő tett elfogadható, egyértelmű ajánlatot), néggyel folyt az óvási hercehurca, ezekből kettőnek adott helyt a bíróság.

Amikor lezárul ez a közbeszerzésekkel járó ingyencirkusz, meg tudják kezdeni valamennyi kimaradt községi utca leaszfaltozását – mondta Nyíri Sándor polgármester.

Sütő Éva