Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Utazás a nagyváradi várban

Utazás a vár történelmében Liszt, Bartók, Kodály válogatott műveivel címmel tartott újabb koncertet Thurzó Zoltán zongoraművész a nagyváradi vártemplomban.

A Nagyváradi Ősz keretén belül megszervezett szombat délutáni előadás lélekemelő zenei válogatással töltötte meg az egycsarnokos templom egyszerű falait, amelyek több mint egy órán át kizárták a közönség életéből a külvilág zajait.

Fotó: Balajti Róbert

Fotó: Balajti Róbert

Thurzó Zoltán a nagyváradi vár történetéről állított össze egy rövid bemutatót általa kiválasztott zeneművekkel, amelyek a várhoz kapcsolódó fontosabb események hangulatával szabad társításban hangzottak el.  Bartók Béla, Kodály Zolán és Liszt Ferenc szerzeményei születtek újjá a zongora billentyűin, hogy a zene erejét hívva segítségül a művész a hallgatóság jelenébe csempésszen néhány villanást Nagyvárad múltjából: a vár alapításának, Szent László király temetésének, a vár török uralom alóli felszabadulásának, az 1848-as forradalomnak, illetve az első világháború, az 1956-os és az 1989-es forradalmak, valamint a város jelenének momentumaiból.

A koncert jótékonysági célt is szolgált: a belépők adományokkal támogathatták a nagyváradi I. Számú Speciális Iskolát.

 Szamos Mariann