Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Uszító szórólapok Örvénden

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett hétvégi tüntetéssorozatot értékelte ki tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István és Kristófi Kristók, a néppárt Bihar megyei, illetve nagyváradi vezetője, akik egy kirívó incidensről is beszámoltak.

Mint elmondták, az autonómiatüntetéssel országos szinten mintegy 12 ezer embert sikerült megmozgassanak körülbelül 120 helyszínen. Az önrendelkezés ügyéért Brassótól Temes megyén keresztül egyészen Máramarosig Erdély-szerte megmozdultak a magyarok – hangsúlyozta Csomortányi István, aki azt is hozzátette, hogy Bihar megyében egyetlen településen, Borson tapasztaltak érdektelenséget. A községben általában is nehezen lehet összegyűjteni az embereket, a helybéliek pedig a polgármesteri hivatal által gyakorolt megfélemlítésre panaszkodnak – tette hozzá a megyei pártelnök.

Uszito (2)

Csomortányi István és Kristófi Kristóf a szórólapot mutatják hétfői sajtótájékoztatójukon

Örvénd volt az egyedüli olyan település, ahol nem zajlott zökkenőmentesen a szombati rendezvénysorozat. Itt azonban több probléma is megjelent. A rendőrség helyi képviselői ugyanis azzal jelentek meg, hogy a polgármester megtiltotta a gyülekezést. Az EMNP hét elején elküldött területfoglalási bejelentésére nem is érkezett az önkormányzat részéről semmilyen válasz – mondták el a politikusok. Ezt a csendőrséggel közösen hallgatólagos beleegyezésnek minősítették, így végül az akadékoskodó rendőröket is sikerült lecsillapítani és létrejötehett a tüntetés.

Örvénden emellett egy szélsőséges eset is történt. A szombati figyelemfelkeltő megmozdulást ugyanis ismeretlenek egy diverziós szándékkal készített szórólap segítségével próbálták megzavarni. „A szerzői a bihari közéleti viszonyok mellett is ritkán tapasztalt aljassággal, a megfélemlítés eszközével akarták elrettenteni az embereket a részvételtől” – fogalmazott Csomortányi István. A szórólap megalkotói ugyanis a nemlétező örvéndi betyársereg nevében úgy informálták a lakosságot, hogy a tüntetést vérbe akarják fojtani a csendőrök, a szórólap szerzői pedig ezért ellentámadást javasoltak és mindenkit arra szólítottak fel, hogy baltát, csákányt, kapát vigyenek magukkal eszközként. Az EMNP értesítette a rendőrséget az ügyről és feljelentést tett. „A helybéliek gyanúja szerint egyébként a RMDSZ keze van a dologban, és többen is Grim András szórványért felelős Bihar megyei RMDSZ-alelnök nevét emlegették mint olyan személyt, aki ezt készíthette” – mondta el Csomortányi István, aki hozzátette, hogy amíg a rendőrségi nyomozás le nem zárul, nem állíthatnak bizonyossággal semmit. „Elvárjuk, hogy a hatóságok megtegyék a megfelelő lépéseket, hiszen ez egyaránt káros a magyarokra éppúgy, mint a románokra”.

Az örvéndi estet leszámítva azonban a megye többi részén gond nélkül zajlottak a tüntetések. A jó tapasztalatok miatt pedig kétféle folyatása is elképzelhető a szombati rendezvénynek – hangsúlyozta Csomortányi István. Mivel szombat óta újabb települések is jelentkeztek egy hasonló töntetés megrendezésére, lehetséges, hogy ugyanilyen Erdélyi szintű megmozdulásokat szerveznek majd, vagy regionális szinten egy-egy nagyobb megmozdulást. A tüntetések helyszínein egyébként elindult egy aláírásgyűjtés az egységes, kétnyelvű Partium régió létrehozásáért – ezt ősszel is folytatják, és reprezentatív mennyiségű aláírás esetén benyújtják azt a kormánynál. Emellett, mint Kristófi Kristóf hangsúlyozta, a néppárt törvényes eszközökkel tovább küzd majd az olyan ügyekért, mint az olaszi park átnevezése, a Szent László tér átalakítása, illetve a váradi városrendezési terv, a Biharpüspöki teherforgalom elterelésére pedig részleges útlezárásos demonstrációt helyezett kilátásba.

Sz. G. T.