Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ünnepi ülés és díjazás

Ünnepi ülést tartott az október 12-e városnapon a nagyváradi önkormányzat képviselőtestülete. A város hivatalos napján arra emlékeztek, hogy 1918-ban aznap fogalmazták meg Aurel Lazăr váradi lakásában az erdélyi románok függetlenségi nyilatkozatát, illetve 1944-ben ezen a napon vonultak be a városba a szovjet–román csapatok.

unnepi

Mind Ilie Bolojan váradi polgármester, mind Gabriel Moisa egyetemi tanár erre a két eseményre fókuszált beszédében. A polgármester a történelmi eseményekre egy része az akkor élőktől, egy része a nemzetközi konjunktúrától függött, ahogyan ma is, ezért egyrészt el kell ismerni azok érdemeit, akik fontos történelmi pillanatokban helyesen döntöttek az ország érdekében, és emlékezni kell azokra, akik elestek a harcmezőn, másrészt gondolnunk kell a mára é a jövőre is, arra, mit hagyunk a gyermekeinkre, arra hogy jobb világot hagyjunk utódainkra. Várad viszonylatában ez például jobb légi- és közúti közlekedést, a város gazdasági fejlődésének támogatását, versenyképes oktatási rendszer kialakítását jelenti, mondta a polgármester és a fiataloknak megfelelő életkörülmények kialakítását jelenti. Az egyetemi tanár inkább az események történelmi vonatkozásait idézte fel mintegy tízperces beszédében, majd a különféle tantárgyversenyeken jó eredményt elkért diákok és felkészítő tanáraik díjazása következett. A díjazottak névsorát Florin Birta alpolgármester olvasta fel, az okleveleket Mircea Mălan alpolgármester adta át. Összesen 42 diák és negyven pedagógus részesült a hatszáz lejes pénzjutalomban, a névsor szerint a diákok között Salánki Miklós, Pázmán Botond, István Zsuzsanna, Ilisz Dominik, Cseke Andrea, Kiss Ingrid Csenge, Miklós Tamás, Kussy Erna Brigitta is elismerésben részesült eredményeiért.

F. N. L.