Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ünnepi koncert a filharmóniában

Ma 19 órától, Románia nemzeti ünnepe alkalmából kerül sor szimfonikus hangversenyre a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében.

Romeo Rîmbu, Sergiu Cârstea és Foica László

Romeo Rîmbu, Sergiu Cârstea és Foica László

 

Romeo Rîmbu, a nagyváradi filharmónia karmestere vezényeli ma este a Románia nemzeti ünnepéről, december 1-ről való megemlékező koncertet, melyen a Moldovai Köztársaságban született, de már húsz éve Temesváron élő Sergiu Cârstea trombitaművész lép fel.

A program George Enescu (1881-1955) 2., D-dúr román rapszódiájával, op. 11 indít, majd a jászvásári születésű Dumitru Bughici (1921-2008) Jazz versenymű trombitára és zenekarra című művének bemutatójára kerül sor, és egy Enescu-darab, az 1., Esz-dúr szimfónia, op. 13 zárja az estét.

A tegnapi sajtótájékoztatón Foica László, az intézmény művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a teljes egészében román szerzők műveit bemutató este Enescu két ismert darabját is műsorra tűzte: a román rapszódia esetében egy fiatalkori, míg a szimfónia esetében életének érett szakaszában keletkezett darabokról lévén szó (érdekes, hogy ez a zeneszerző esetében huszonnegyedik életévét jelenti). Bughici művét, melyet első alkalommal hallhat a közönség, a művészeti vezető nem csupán újdonságában nevezte jelentős bemutatónak, hanem a filharmónia repertoárjának gazdagítása végett is fontosnak tartja. Sergiu Cârstea, aki már több alkalommal is járt Nagyváradon, elárulta, hogy a zeneszerző darabja neki köszönhetően tavaly indult el bemutató körútján, és jóllehet elsősorban jazzkedvelőknek okoz majd örömöt, több stílust ötvöz, és különleges zenei szépséget képvisel.

Romeo Rîmbu az elhangzottakhoz hozzátette, hogy Enescu szimfóniájának bemutatója azért is jelentős, mert az első akkordjai adják meg a hazai George Enescu Fesztivál nyitását.

Szamos Mariann