Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ünnepi évad a filharmóniában

Fennállásának hatvanötödik évfordulóját ünnepli idén a Nagyváradi Állami Filharmónia, ezért egy szélesebb palettájú, gazdag programot kínálnak az ünnepi évad során, amely számos olyan darabot is tartalmaz majd, amit Váradon még sohasem hallhatott a közönség – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon Tódor Albert, a filharmónia igazgatója és Foica László, művészeti igazgató. A repertoár összeállításánál figyelembe vették a közönség elvárásait is, az előző évad során kitöltött kérdőívek alapján. Az intézmény immár három éve fogadja ilyen formában a publikum visszajelzéseit, de idén minden eddiginél többen töltötték ki a kérdőíveket.

Az új évadra szeptember elsejétől lehet új díjszabású bérleteket vásárolni a filharmóni pénztárában. Az első sorok és az emeleti lelátó jegyárai változatlanok maradtak, a nézőtér többi részén azonban egy-két lejjel drágultak a jegyek. A legolcsóbb 10, a legdrágább 25 lejbe kerül. A bérletáraknál már valamivel nagyobb, 5–9 százalékos drágulás észlelhető. A 38 szimfonikus koncertre szóló bérletek ára 200-tól 400 lejig terjed és négy részletben fizethető ki.

unnepi

Az új évad repertoárja rendkívül átfogó lesz majd, s a barokktól a klasszicizmuson, romantikán és az impreszionizmuson át egészen a kortárs zenéig, számos korszakot és műfajt felölel. Hangsúlyos szerepet kapnak emellett a huszadik századi művek is, melyek egyre inkább helyet találnak a publikum ízlésében. Élőször játszanak majd Váradon olyan műveket, mint Gustav Holst Planétái, vagy Jacques Ibert Fuvolaversenye.

Az évad 38 koncertje közül 17-et a filharmónia karmesterei, Romeo Rîmbu és Jankó Zsolt vezényelnek majd, de számos külföldi és belföldi meghívott is emeli majd a programok színvonalát. Újdonság, hogy a hagyományos újévi koncertet egy japán mester, Shinya Ozaki vezényli majd, míg a filmzene-koncert karmetere a magyar Werner Gábor lesz. Utóbbi koncert különlegessége, hogy a melódiák mellett részleteket is vetítenek majd az érintett filmekből.

Visszatér ugyanakkor nagyváradra Selmeczi György is. A mester, akit az elmúlt évadban színházi rendezőként ismerhetett meg a megyeszékhely publikuma, ezúttal zenei nagyságát csillantja meg a váradi közönség előtt. Májusban rendeznek egy operaestet, melyen Verdi Rigolettóját tűzték műsorra. Visszatér Váradra emellett Bogdan Ota zongoraművész is, aki tavaly saját kamarazenekarával lépett fel a megyeszékhelyen, idén pedig a nagyváradi filharmónia zenekarával lép majd fel. Az évad zárókoncertjét – amely szintén filmzenékből fog állni – a galaci Ilarion Ionescu vezényli majd.

Az elkövetkező évadban tehetséges szólistákból sem lesz hiány – a hazaiak mellett japán, francia, német, svájci és magyar művészek is fellépnek, köztük Székely Attila zongoraművész, Zalai Antal hegedűművész, Bálint János fuvolaművész, Fülöp Tímea szopránénekes, valamint Sándor Árpád basszus. Az intézmény emellett teret biztosít számos fiatal szólistának is, akiknek többsége olyan Váradról elszármazott tehetség, aki jelenleg Európa fontos zenei központjaiban, Bécsben, Londonban vagy Németországban tanul.

(szombati-gille)