Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ünnepelték a váradi hegymászót

Tegnap délben érkezett haza Nagyváradra Varga Csaba hegymászó, aki társával, a békéscsabai Suhajda Szilárddal nemrég oxigénpalack nélkül hódította meg a kínai–pakisztáni határon levő 8 051 méter magas Broad Peak-et (eredeti nevén K3-at), a világ tizenkettedik legmagasabb hegycsúcsát.

A mindennapi életében mérnökként dolgozó hegymászónak második alkalommal sikerült nyolcezer méter fölé jutnia. A csúcsratörést egyhónapos felkészülési periódus előzte meg. Az expedíciót a Duna TV Hazajáró című produkciója támogatta.

unnepeltek 2

A hazatérő hegymászót a nagyváradi állomáson tapsviharral fogadta egy körülbelül húsz fős csapat, köztük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői. A rögtönzött ünnepségen előkerült az a „Nagyvárad” feliratú magyar zászló is, amellyel Varga nemrég még a Broad Peak tetején fényképzekedett.

unnepeltek 1

„Nem is gondoltam volna, hogy itt, Nagyváradon ilyen sokan várnak majd az állomáson. Nagyon örülök neki” – nyilatkozta a Reggeli Újságnak Varga Csaba, akit családja és barátai is hazavártak. A hegymászó ugyanakkor hozzátette, hogy a július 23-ai csúcstámadást követően már volt alkalma kipihennie magát, ezért jó fizikai állapotban térhetett haza. Kérdésünkre közeljövőbeli terveivel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a lehető leghamarabb visszatér itthoni munkájához, hiszen a hegymászás miatt elég sok tervével lemaradásban van.

Sz. G. T.