Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ünnepeltek a tűzoltók

unepeltek 2

Tegnap, szeptember 13-án ünnepelték a Román Tűzoltók Napját. Ebből az alkalomból a „Crişana” Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) Bihar megyében valamennyi tűzoltó laktanyában nyílt napot hirdetett. A román tűzoltók napját 1848 óta ünneplik, amikor is szeptember 13-án a román tűzoltókatonák a saját kérésükre vettek részt a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában, ahol megfutamították az oszmán sereget. Később Ioan Cuza fejedelem a Pavel Zăgănescu százados által vezetett tűzoltók emlékére 1866. május 24-én kiadott törvényében létrehozta a román állam első katonai kitüntetését, a Pro Virtute Militari érdemrendet, amellyel kitüntette a Dealul Spirii-i ütközetben részt vett katonai tűzoltószázad és a 3. gyalogezred katonáit.

unepeltek 1

Tegnap délelőtt Nagyváradon az ISU vezetősége megkoszorúzta a központi laktanya előtti tűzoltó szobrot. Délelőtt nyílt nap volt a váradi lánglovagoknál, melyre az esős idő ellenére több iskoláscsoport látogatott el a laktanyába, ahol a gyerekek megtekinthették a tűzoltóautókat, védőruhákat.

(szőke)