Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ünnepelt a baptista gyülekezet ének-zenekara

A nagyvárad-belvárosi baptista gyülekezet ének-zenekara október utolsó hétvégéjén ünnepelte 120 éves fennállását. Ez alkalomból október 25-én, szombaton ökumenikus kórustalálkozóra és koncertre került sor, amelyen közreműködtek: a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Kis Kórusa Oláh Gabriella kántor-karnagy vezetésével, a Rogériuszi Református Egyházközség Énekkara Kozma Gyula kántor-karnagy vezetésével, valamint a házigazda Nagyvárad-Belvárosi Magyar Baptista Gyülekezet Ének- és Zenekara Bokor Barnabás és Borbély Ferenc karnagyok vezetésével. A kórusok Istent dicsérő szolgálatai mellett közös éneklésekre is sor került, ezeket Kozma Gyula és Bokor Barnabás vezényelték. Egyebek mellett felcsendültek a Jézus csodás kegyelme, Az Úr őrizőm, pajzsom és szabadítóm, a Rabszolgakórus és a Feltámadt Hős című darabok.

unnepelt1

Aznap dr. Buzle Dániel gyülekezetvezető és Petyár Loránd ifjúsági missziómunkás vezették a programot. A zenei szolgálatok között sok építő gondolat is elhangzott. Az ifjúsági missziómunkás azzal szembesítette a jelenlévőket, hogy mindenki fut, menekül valami elől ebben a világban, az Isten pedig arra vár, hogy végre Őt is „kipróbálja” az ember. Füstös Gyula hajdúböszörményi zenész-lelkipásztor arról szólt bibliai történetek alapján, hogy nincs jubileum éneklés nélkül, mi több, az igen nagy segítséget jelenthet a lelkészi szolgálatban. Végül a kórustalálkozón megjelentek három „felekezeti nyelven” köszöntek el.

Másnap, vasárnap hálaadó istentiszteletek keretében folytatódott az ünnepi program. Délelőtt a zenei szolgálatok között alkalmai költemények hangzottak el: Antal Ferenc Emlékezés című versét Tóth Mihály adta elő, Kása Ilona 120 éves múltnak legyen folytatása! című költeményét pedig Tőrös-Vígh János. Az ünnepelt ének-zenekar eddigi 120 évét bemutató krónikát Sápi János olvasta fel. A krónikában említett karvezetők műveiből – akik zeneszerzők is voltak – szép darabok csendültek fel. Így került előadásra az együttest alapító karnagyától Laszczik Ernő Fohász című műve (szólót énekelt Gergely Tóth Erna), majd Héthalmi Páth Károly Jézus csodás kegyelme népszerű feldolgozása, az Antal Ferenc-Bokor Barnabás szerzőpáros Égő szövétnek című éneke és Crişan György repertoárjából Az én csillagom című ének. A krónika után a 120 éve már szól a kegyelem éneket adták elő (Antal-Bokor szerzeménye). A délelőtti jubileumi istentisztelet a méltán népszerű Halleluja kórussal zárult G. F. Händel Messiás című oratóriumából. Az ének-zenekar délután is dicsőítette Istent számos gyönyörű énekkel, akkor korábbi énekesek, zenészek is csatlakoztak, részükről is hangzottak el költemények és bizonyságtevések.

Délelőtt dr. Giorgiov Adrián lelkipásztor, a Magyar Baptista Teológiai Szeminárium dékánja hirdetett igét arról, hogy miért, mikor és hogyan kell hálát adni, délután pedig dr. Simon József lelkipásztor, a Romániai Magyar Baptista Szövetség elnöke szolgált igei üzenettel a 100. zsoltár alapján. Egyedül Istent illeti a dicsőség az elmúlt 120 évért, s a szép ünnepélyért!

Lukács Anikó, Nagyvárad