Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ünnep volt a Szigligetiben

Március 14-én, kedden este a nagyváradi Szigligeti Társulat a Honnan és hová – Arany János költészete című, másfél órás ünnepi előadással tisztelgett Arany János és a márciusi ifjak nagysága előtt a színház nagytermében.

A színészek Arany válogatott verseiből szavaltak, elhangzott többek között az Írószobám, a Családi kör, a Tengeri-hántás, A walesi bárdok, a Kertben és a Honnan és hová című költemény, ezen kívül részletek Arany levelezéseiből, Petőfi Aranyhoz írt leveléből, illetve magyar nóták, népdalok is felcsendültek halk hegedűszó mellett.

dav

Az előadás után Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta: a magyar kultúra díja mellett idén kiosztják a márciusi ifjak díjakat is azoknak a fiataloknak, akik sokat tettek azért, hogy az ifjúsági mozgalom újból „megizmosodjék”, és akik példát tudnak mutatni társaiknak. Hozzátette: azért ekkor adják át a díjakat, mert 1848-ban is március 14-én este döntötték el a márciusi ifjak, hogy 15-ére megszervezik a nagy forradalmat szabadságuk kivívásáért.

A színészek és a díjazottak közösen éneklik a Kossuth-indulót

A színészek és a díjazottak közösen éneklik a Kossuth-indulót

A díjak Deák Árpád szobrászművész alkotásai, melyeket Szabó Ödön és Debreczeni Sándor, a Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács (BMTIET) elnöke adtak át. A laudációkat Boda Gergely Zoltán, a Vidéki Ifjúsági Szervezet elnöke olvasta fel. Három díjat osztott ki idén az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a BMTIET: az Iskola a színházban, színház az iskolában elnevezésű program kezdeményezéséért a Szigligeti Színház munkaközössége kapott díjat, átvette Czvikker Katalin, a színház főigazgatója; közösségépítő tevékenységéért az Árpádi Ifjúsági Szervezet kapott díjat, átvette Fekete Tibor, a szervezet elnöke; a Bihar megyei ifjúság életének fellendítéséért, összekovácsolásáért pedig Szegedi Dávid kapott díjat.

Kiss Erzsébet Janka