Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újságírókat díjaz a MÚRE

Demény Péter szerkesztő, publicista, egyetemi tanár (képünkön) veheti át idén a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Pro Amicitia-díját. Ezzel az újságíró-szervezet igazgatótanácsa rendhagyó döntést hozott, hiszen ezt az elismerést eddig román személyiségeknek ítélte oda.

ujsagirokat - Demeny Peter

Az indoklás szerint a díjat a MÚRE Igazgatótanácsa odaítélheti olyan román nyelven közlő újságírónak vagy szerkesztőségnek, aki/amely az elmúlt évben közölt publikációival kiemelkedő teljesítményt nyújtott az etnikai kapcsolatok terén, hozzájárulva egymás megértéséhez. „Meggyőződésünk, hogy Demény Péter munkássága az Adevărul napilap blogjának hasábjain teljes mértékben eleget tesz a leírt feltételeknek” – olvasható a MÚRE hírében a szervezet internetes oldalán (mure.ro). A díjazott az elismerést szeptember 17-én, szombaton veszi át Nagykárolyban, ahol az Egyesület szakmai rendezvényére is sor kerül.

Az idei szakmai találkozón a Nívódíjakat is átadják. Miután tavaly minden idők legszebb díjazottjait sikerült „összeszedni” (valamennyi kitüntetett hölgy volt), idén a „Zoltánok” kerülnek reflektorfénybe a. Nívódíjban részesül Kádár Zoltán és Szép Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió két sportszerkesztő-riportere (akik frappáns, pontos tudósításokért, illetve a rádióban újjászületett sportközvetítésekért – és nem utolsó sorban az olimpiai tudósításokért – kapják az elismerést), valamint Kisgyörgy Zoltán, a Háromszék napilap munkatársa, aki az évtizedes kitartás, a ma is fáradhatatlan újságírói teljesítmény vonta magára a MÚRE figyelmét.

 

Tisztújító közgyűlést és szakmai találkozót tart a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete 2016. szeptember 16–18. között Nagykárolyban. Idén sajtótörténeti témát választottak: Széchenyi és a sajtó viszonyát, erdélyi és szatmári kötődéseket vizsgálnak – de csak azután, hogy megbeszélték az Egyesület alapszabályának és működési szabályzatának módosításáról. Ugyanakkor díjazzák a Brassai – 2015 fotópályázatukra és A közösen megélt médiamúlt című interjú-pályázatukra beérkezett legjobb munkákat alkotóit is.