Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újraválasztották Ilie Bolojant

Indulatos, már-már botrányos mozzanatok tarkították azt a szerdai megyei választmányi ülést, melyen a Bihar megyei Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttgyűlése újraválasztotta megyei vezetőségét. A PNL Bihar megyében jelentős kudarcot vallott a legutóbbi helyhatósági választásokon, jelentős területet vesztettek mind váradi, mind megyei szinten. A PNL Bihar megyei elnökjelöltje, Ilie Bolojan, aki egyben Nagyvárad polgármestere is, hosszú évek óta első ízben került szembe nyilvános vetélytárssal, ez esetben Lucia Vargával, aki szintén indult a megyei elnöki tisztségért Bolojannal szemben.

ujravalasztottak

A szerdai gyűlésnek a váradi szakszervezetek művelődési háza adott otthont, a megyéből közel 700 liberális pártag érkezett a tisztújításra, ahol nemcsak az elnöki, de az alelnöki posztokat is újraosztották.

Előre látható volt, hogy a gyűlés legkiélezettebb része a megyei elnök megválasztása lesz. Lucia Varga évek óta a Bihar megyei PNL meghatározó alakja, a liberális nőszövetség elnöke, sokáig Bolojan holdudvarának egyik üdvöskéje volt. A helyhatósági kudarc után azonban Varga nyíltan fellépett Bolojan politikai stratégiája ellen, a sajtóban többször egyenesen diktátornak és zsarnoknak titulálva a váradi polgármestert. Ezt követően jelentette be, hogy indul ő is a megyei elnöki tisztségért.

ujravalasztottak (1)

A szerdai küldöttgyűlésen már kezdetkor érezhető volt az elnökválasztás miatti feszültség, ahogy a küldöttek által elejtett megjegyzésekből kiderült, a legtöbben egyenesen felségárulásnak minősítették Lucia Varga indulását.

A hivatalos üdvözlőbeszédek után az elnöki posztért indulók kaptak szót. Lucia Varga azonban alig tudta végigmondani beszédét, akkora zajongás, pfújolás tört ki a teremben a Bolojan-hívek között. Varga arról beszélt, hogy a PNL állásai Bihar megyében Bolojan önfejűsége, diktátori hajlamai és rossz politikai manőverezése miatt gyengült meg. A kritikák felsorolása azonban nem várt indulatokat váltott ki a küldöttekből, akik nem fukarkodtak a durva bekiabálásoktól sem, melyek nem voltak cseppet sem hízelgőek Lucia Vargára nézve, majd többen elkezdték skandálni Bolojan nevét, így az ellenjelölt csak nagy nehezen tudta elmondani beszédét.

ujravalasztottak (2)

Ilie Bolojan is szót kapott, és mint ez várható volt, az ő beszédét senki nem szakította félbe. Elmondta, tisztában van azzal, hogy a Bihar megyei PNL helyzete volt már jobb, de úgy vélte, ki tudják köszörülni a csorbát. A helyhatósági választásokon történtekről úgy vélekedett, a PNL egy alaposan kidolgozott stratégiát dolgozott ki, azonban utolsó pillanatban a Bihar megyei RMDSZ „elárulta őket” és a Szociáldemokrata Párttal „játszott össze”. Ezt a bakit azonban a bihari PNL helyre fogja hozni, erre máris megvan az alaposan kidolgozott projektjük, „amit egyetlen áruló sem tud keresztülhúzni”, jelentette ki Bolojan.

Senkinek nem okozott meglepetést, hogy az éjszakába húzódó választások eredményeként Ilie Bolojan 79, 72 százalékos többséggel nyerte el a megyei elnöki tisztséget.

A két fő-alelnöki posztot Gheorghe Carp és Gavrilă Ghilea kapta meg. A megyei alelnöki posztokat az alábbiak kapták: Liviu Andrică, Florin Birta, Gal Călin, Kiss János, Sebastian Lascu, Ioan Marcus, Sferle Mihai és Todoca Ioan.

Szőke Mária