Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újraszerveződik az állandó orvosi ügyelet Mihályfalván

Érmihályfalván az állandó orvosi ügyelet 2004-ben jött létre, ám 2008 júniusában, az egészségügyben uralkodó joghézagos rendszer következtében meg is szűnt. Hiába volt személyzet, hiába voltak biztosítva az ellátáshoz való körülmények – fenntartását az önkormányzat vállalta volna –, egyik törvény ellehetetlenítette a másikat. Példának okáért az ügyeleti orvos, aki háziorvos is volt egy személyben, nem teljesíthetett szolgálatot asszisztens nélkül. Azonban saját asszisztensét az akkor érvényben lévő munkatörvénykönyv szerint nem alkalmazhatta kétszer. Ilyen és ehhez hasonló buktatók lehetetlenítették el az állandó orvosi ügyelet működtetését, amelynek ügye azóta sem oldódott meg.

A lakosság jogos elvárásáról Karsai Attila alpolgármestert kérdeztük, annál is inkább, mivel az egészségügyi intézménynek nemrégiben még menedzser-igazgatója volt. Mint mondta, jelenleg a kórházban állandó jelleggel csak a belgyógyászat működik, így az érvényben lévő egészségügyi törvények nem teszik lehetővé az állandó ügyeletet.

ujraszervezodik 1

A helyi kórház épülete

Tavaly ősszel az önkormányzat már tett egy kísérletet a sürgősség visszaállítására: a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság képviselőinek jelenlétében összehívta háziorvosokat – szám szerint hatot –, hogy egyeztessenek az ügyben. Akkor arra a döntésre jutottak, hogy minimum kilencen kellenének ahhoz, hogy kevesebb ügyelet jusson egy-egy orvosra. A tavaly ezt nem sikerült összehozni, bár megkeresték a szomszédos települések doktorait is, hiszen valamennyien érdekeltek lennének abban, hogy Mihályfalván sürgősségi ellátás is működjön.

Azóta összejött a létszám: három helybéli, három nagyváradi, egy margittai, egy papfalvi (Popeşti) és egy almaszegi (Voivozi) orvos vállal többletmunkát, annak érdekében, hogy létrejöhessen a már rég óta esedékes ügyelet. Mellettük asszisztensek is teljesítenek majd szolgálatot, a követelményeknek megfelelően.

Karsai arról is tájékoztatott, hogy a jövő hét folyamán aláírják a szándéknyilatkozatot is, amelyet átküldenek a közegészségügyi igazgatósághoz, azok pedig továbbítják az egészségügyi minisztérium felé. Ez idő alatt – valószínűleg az augusztusi tanácsülésen – határozat is születik majd erre vonatkozóan. Az ügyelet a kórház földszintjén fog működni, két helyiségben.

Ezúttal az alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a kórházban, az eddig működő fül-orr-gégészeti, kardiológiai és gyermekgyógyászati magánrendelések mellett, a napokban létrejött a diabetológiai szakrendelés is, amely állami státuszban működik. Így a cukorbetegeknek ezentúl nem szükséges a megyeközpontba utazniuk.

Sütő Éva