Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újraindult az útépítési projekt az érmelléki településeken

Az elmúlt esztendőkben egy 2010-es kormányprogram keretében elkezdődött a Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklós és Nagykágya utcáinak rehabilitálása. A kormányprogram akkoriban ezekre az útfelújításokra mintegy tízmillió lejt irányzott elő.

A projektet megelőzően Székelyhíd irányából a Hegyközszentmiklósra kivezető utat 2008-ban már felújították, mely akkoriban a falu központjáig lett leaszfaltozva, innen pedig Szentjobbig építették ki, összekötve a településeket Margittával. A 2010-ben indult 577-es számú tervezet keretében így Hegyközszentmiklós útjainak mintegy nyolcvan százalékát sikerült leaszfaltozni, ami azt jelenti, a faluban csak két külső utca maradt burkolatlanul.

Hegyközszentmiklós központjában

Hegyközszentmiklós központjában

Nagykágyán ekkor csak a főutcára jutott burkolat, mivel addigra a beruházás gazdát váltott, azaz átkerült egy másik minisztérium égisze alá. Mindkét faluban igen rossz állapotban voltak az utcák – tájékoztatott abban az időben Béres Csaba polgármester. Főleg esőzések idején nehezítették meg az ott élők hétköznapjait. Erre jelentett volna megoldást a fent említett kormányprogram, amelynek több szakasza van, így az akkor elapadt pénzforrásnak „köszönhetően” nem tudták folytatni a beruházást.

Ezekkel az előzményekkel kaptuk a hírt Hegyközszentmiklósról, hogy a fennmaradt 420 méteres szakaszra is sort keríthetnek, illetve, hogy Kágyán is folytatódhat az aszfaltozás, mely beruházásra ezúttal 600 ezer, illetve 1,5 millió lejt költhetnek.

A megyei visszaosztásokból Csokalyra is jutott 200 ezer lejnyi útburkolat, így a szintén Székelyhíd fennhatósága alatt lévő település is tett néhány újabb lépést a rég áhított közművesítés felé.

Sütő Éva