Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újrahasznosításról tanultak a falusi gyerekek

Összesen 40 gyerek és 20 felnőtt kapott hasznos információkat az újrahasznosítás fontosságáról Kisősi (Auşeu), Rév (Vadu Crişului), Szászfalva (Măgeşti) és Vársonkolyos (Şuncuiuş) településeken múlt pénteken és szombaton, az Unanimis Egyesület által szervezett aktivitás keretében.

ujrahasznositasrol 1

„Az aktivitás két napja alatt a fiataloknak elmagyaráztuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és tárolás már a saját otthonaikban meg kell, kezdődjön. Elmagyaráztuk, hogy a sárga szemetes-konténerekben a műanyag- és fémhulladékot, a kékben a papírszármazékokat, a zöldben pedig az üvegeket kell tárolni. Megmutattuk nekik, hogyan hasznosíthatják újra ők maguk, a már kiselejtezett hulladékokat, illetve hogyan történik a nagyipari újrahasznosítás, a megyében európai támogatással épített újrahasznosítási telepeken” – mutatja az egyesület sajtóközleménye.

A foglalkozásokat a civil szervezet képviseletében Gabriel Bonaciu és Ovidiu Secară tartották, valamint a Bihar megyei integrált hulladékkezelési rendszer nevű projekt vezetője, Horia Carţiş.

ujrahasznositasrol 2

A gyermekek mind a négy településen rendkívül aktívak voltak. Bemutatták saját újrahasznosítással kapcsolatos munkáikat, valamint megtanulhatták, hogyan készítsenek kreatív tárgyakat használt papírból, illetve hogyan készítsenek gyurmaszerűen formázható pasztát szobrászkodáshoz régi újságpapírokból. A résztvevők közösen ellátogattak a biharpüspöki szeméttelepre is, ahol saját szemükkel is megnézhették az újrahasznosítás folyamatát.

Az aktivitás az Erdélyi Szigethegység Nemzeti Park és a Bihar Megyei Projektmegvalósítási és Fejlesztési Igazgatóság (DDIP) társszervezésében valósulhatott meg.

Sz. G. T.