Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újra élet költözik a székelyhídi Stubenberg-kastélyba

Várhatóan június végére már gyermekzsivajtól lesz hangos a székelyhídi Stubenberg-kastélyból kialakított gyermekmenhely.

ujra 1

Az előzményekhez hozzá tartozik, hogy 2009-ben ajánlatot tett a városnak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, mely szervezet karitatív tevékenységét szerette volna bővíteni az Érmelléken. A Böjte Csaba által létrehozott alapítvány tervbe vette, hogy a gálospetri Szentháromság gyermekotthon után egy újabb kollégiumot hoz létre a vidéken, ezúttal Székelyhídon. A kisvárosban ennek már voltak-vannak előzményei, hisz jó ideje napközi otthon működik a Petőfi Sándor Líceum épületének két osztálytermében – a helyi önkormányzat engedélyével –, mely élelmezési és tanulási lehetőséget biztosít a rászorult gyermekeknek. A terveket 2010-ben tett követte, így a helyi városvezetés és az alapítvány képviselői alá is írták a megegyezést, az épületet ingyenes használatra. A szerződés 49 évre szól.

A kastély-menedék azóta épül és szépül. Lassan visszanyeri régi patináját, így eredeti pompájában marad meg nemzeti örökség részeként.

Idén, január végén Csaba testvér öt helyi alapítványi gondozottnak szolgáltatta ki a szent keresztséget. Ez alkalomból mondta el, hogy a munkálatok a temérdek engedélyek beszerzése miatt húzódtak el, ugyanis az épület státusza kötelezővé tette eredeti arculatának visszaállítását. A tervek szerint az épület egyik szárnya már idén befogadóképes lesz az alapítvány helyi védencei számára. A gyermekmenhely a Kis Jézus nevet kapja.

Június 30-án 18 órai kezdettel hálaadó szentmisét tartanak a helyi római katolikus templomban, amelyet Böjte Csaba celebrál.

Sütő Éva