Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újra díszpolgárokat avatna az RMDSZ

A város díszpolgára titulussal hat éve, azaz 2011 óta nem tüntetett ki senkit a nagyváradi önkormányzat, derült ki azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Kirei Melinda (képünkön), az RMDSZ nagyváradi frakciójának tagja tartott.

ujra diszpolgarokat

Elmondása szerint a váradi önkormányzat még nem is határozta meg hivatalosan, hogy kik és milyen érdem(ek)ért kapják meg a Nagyvárad díszpolgára címet. Az RMDSZ-frakció tagjai ezt a hiányosságot szeretnék pótolni, ezért javaslatot terjesztenek a megyeszékhely önkormányzata elé a legközelebbi tanácsülésen, melyben az áll, hogy Nagyvárad vezetői minden évben legalább három olyan személyt tüntessenek ki a város díszpolgára címmel, akik bizonyítottan segítették a város közösségét, esetleg valamilyen kiemelkedő jócselekedetet hajtottak végre.

A tervezett javaslat szerint a díszpolgári címet élő személyek és már elhalálozottak (post mortem) egyaránt megkaphatnák. Kirei Melinda érthetetlennek tartja, hogy a váradi önkormányzat ilyen közömbösen viszonyult eddig a kérdéshez, hiszen a legtöbb erdélyi városban évtizedes hagyománya van a díszpolgári kinevezésnek. Az RMDSZ-frakció tagjai szeretnék, ha ez Nagyváradon is hagyománnyá válna újra, a tervek szerint a leendő díszpolgárok egy ezüstből készült emlékérmet is kapnának.

Az RMDSZ egyelőre nem egyeztetett a többi párt képviselőivel ezzel kapcsolatban, így azt sem tudni, hogyan fogadja majd a váradi önkormányzat a beadványt. A törvények szerint a városi tanács csak azután szavazhat erről, ha előtte közvitát szerveznek, melyen megtárgyalják, hogy kik és hogyan nyerhetik el a Nagyvárad díszpolgára címet. Kirei Melinda mindenesetre reménykedik abban, hogy a városi tanács tagjai támogatni fogják a kezdeményezést.

Szőke Mária