Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újra a Törzsasztalhoz ült Grecsó Krisztián

Grecsó Krisztián író, költő, az Élet és Irodalom prózarovatának szerkesztője harmadszor tért vissza a nagyváradi Törzsasztal mellé. Legutóbb 2014-ben, azt megelőzően pedig 2009-ben már találkozhatott vele a közönség. A meghívott beszélgetőtársa ez alkalommal is Kőrössi P. József volt. Szó volt a Harminc év napsütés című tárcanovella-kötetről, az énekelt versekről és Grecsó Krisztián szülőfalujáról, Szegvárról is.

Kőrössi P. József a Pletkyaanyu című, 2001-ben megjelent novelláskötetről is kérdezte Grecsó Krisztiánt. Mint elhangzott, hat család is perelte az egyetemista korában megjelent kötetért, melyet még kamaszos lendülettel történeti hűségéhez ragaszkodva írt, a szegvári kisközösség azonban, melyből ő jött, nettó árulásként élte ezt meg. A Harminc év napsütésben újra feltűnik szülőfaluja, Szegvár, azonban ma már ott is jobban értik a szerzőt. Grecsó Krisztián egyébként szülőfalujának díszpolgára lett.

ujra a

Grecsó Krisztián és Kőrössi P. József

Szó esett édesapjukról, aki a maga idején különc volt a faluban, de fiainak, az írónak és balettművész, koreográfus öccsének, Zoltánnak sikerült végül a kitörés. Öccsével és két dzsesszzenésszel közös esteket tartanak, melyeken ő felolvas, testvére pedig a tánc nyelvén válaszol a szövegekre.

A tárcanovella kötet címét az ihlette, hogy a nagyapa 31 éven át jegyezte fel a napi időjárást, miközben unokája azzal gyötörte: írjon naplót. „A mamának titkai vannak” – ez a félmondat került több évtized alatt papírra a személyes történetek helyett.

„Az emlékezés fontos része a felejtés, így tudjuk magunkat egyben tartani” – mondta Grecsó Krisztián, hozzátéve, hogy hogyan színezünk ki egy történetet sokszor jellemzőbb a történetre, mint maga a cselekmény. A történetmesélésnek a családi mítoszképzés az egyik legfontosabb feladata, tette hozzá a szerző, aki nagymamája, a füzeteket teleíró Jusztin mama alakját is felidézte az est során.

Fried Noémi Lujza