Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újításokkal érkezik a Festum Varadinum

Május 7–21. között szervezik meg a XXVI. Festum Varadinum rendezvénysorozatot. Az elő- és utórendezvényekkel együtt három hetesre nyúló fesztiválom több mint 150 programot kínálnak az érdeklődőknek. A rendezvénysorozatról Koncsek Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány vezetője, Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója tájékoztatott.

Koncsek Zita, Szabó Ödön és Czvikker Katalin

Koncsek Zita, Szabó Ödön és Czvikker Katalin

 

Négy évvel ezelőtt új köntös kapott e rendezvény, mely idén az elő és utórendezvényekkel együtt három hétig tart, mondta Koncsek Zita. Az idei Varadinumon markánsan megjelenik a Szent László-év és a reformáció 500. évfordulója, de arra törekedtek, hogy minden korosztály találja meg az érdeklődési körének megfelelő programot.

Az öt újítás közül az elsőről Czvikker Katalin számolt be, aki elmondta, hogy kéttípusú fesztiválbérletet is kapható lesz keddtől a Varadinum alatti eladásokra: a Varadinum A 50, a Varadinum B 60 lejbe kerül. A nézők az egri Gárdonyi Géza Színház két előadását – Verdi Traviatájának táncszínházi feldolgozása az Inversedance-el közösen és Páskándi Géza Vendégségét–, a békéscsabai Jókai színház Macskajátékát, a szatmári Északi Színház Harag György Társulatának előadásában a Tévedések vígjátékát, a debreceni Csokonai Színház előadásában pedig a Művészet című előadást és Udvaros Dorottya színművész koncertjét láthatják.

A fiatalabb generáció felé is nyitnak, ismertette a további újdonságot Szabó Ödön, aki elmondta, hogy a magyar alternatív zenei élet képviselőit hívták Váradra. A koncertek főleg a Gekkó Pubban és a Moszkva Kávézóban lesznek, de május 13-án a Bémer (ma Ferdinand) téren is koncerteket tartanak, itt például Kefír, Kozsó, a Magashegyi Underground és a Beatrice szórakoztatja a közönséget. A Varadinum idején Váradra várják még többek között a Welhellót, a Kiscsillagot és Szikora Róbertet is.

Hangsúlyos szerepet kapnak a Nagyvárad és Debrecen 25 éves testvérvárosi kapcsolatához kötőtő programok, illetve a Szent László-évhez és a reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódó egyházi programok. Az idei Szent László zarándoklat a székesegyháztól a várig tart majd, míg a reformációra emlékező rendezvények napján a várban a debreceniek Erkel Ferenc Bánk bánját mutatják be szabadtéren.

Május 18-án, a Körösvidéki Múzeum megnyitásakor a Debreceni Déry Múzeum néprajzi anyagából összeállított tárlatot láthatják majd az érdeklődők, de megtartják a hagyományos történészkonferenciát is. Ennek egyik érdekessége, hogy ezek anyagából három kötet immár román nyelven is megjelent, ezeket szintén bemutatják majd.

Fried Noémi Lujza

 

Tolnay Tibor váradi festőművész 35 képét szintén a Festum Varadinum keretében állítják majd ki, számolt be tegnap Kecse Gabriella váradi önkormányzati képviselő. A Tolnay-tárlatot május 15-én 18 órakor nyitják majd meg a Darvas–La Roche ház vörös termében