Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újévi koncert zongorán

Egy olyan rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumterme (Ezredévi Emléktér, ma Libertăţii tér, 40 sz.) január 31-én, a hónap utolsó vasárnapján 18 órától, amilyen eddig még nem volt Nagyvárad történelmében. Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész – aki most is egyben előad és beszél is a zenéről –, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége közösen szervezi Strauss világa … és ami mögötte van címmel. Műsoron: ifj. Johann Strauss leghíresebb művei.

ujevi 1

Thurzó Zoltán pár gondolata a zongorakoncerttel kapcsolatosan: „Felteszek egy újabb kérdést: Szeretik Önök Strausst? Egy hétköznapi kisfiú történetét akarom majd elmondani/eljátszani, aki kitartásával, szorgalmával, víziójával még életében egy képzeletbeli trónra lépett! Ahogy Bécs és a keringő, úgy Bécs és a Strauss família elválaszthatatlanok egymástól. Nagyon kockázatos/rizikós dolog, mert nem „csupán annyi kell”, hogy ifj. Johann Strauss műveit átdolgozzák zongorára. Így nekiálltam, és feldolgoztam én párat a leghíresebb műveiből. Komponáltam. Önök nem fognak érzékelni „akusztikus vákumot” – remélem), mivelhogy a hangszereléseim olyan palettán mozognak, mint a nagyzenekari Liszt-átiratok. Majd önök eldöntik! Több Strauss–Thurzó mű fog felcsendülni majd az esten. Bemutatom Strauss világát szóban is, rengeteg érdekességet is megosztok majd: Strauss, szalonvilág, kapcsolódó magyar vonatkozások, történelmi tények, emberi sorsok, mennyire aktuális ma is az élete-életvitele. A 12. századig megyek vissza – de egy hatalmas körrel érinteni fogom ezeket az embereket is, akik kapcsolódnak ifj. Johann Strausshoz: André Rieu, Munkácsy Mihály, Nietzsche, Ady , Dohnányi, Wagner, Brahms, Phil Collins, Robin Williams, Szécyhényi de még Balázs Fecó is. Felkeltettem az érdeklődésüket? Higyjék el, egy felejthetetlen „utazásban” vehetünk részt. Együtt. És még repülőjegyet sem kell vásárolnunk eme utazásra, csak eljönni a Strauss estemre. Oly keveset tudunk egy olyan személyről, akiről még hallásból akár a kukásembernek is rémlik a neve.”

Szeretik Önök Strausst? – zenei gyöngyszemeket, korabeli történeteket, anekdótákat, pletykákat, történelmi párhuzamokat hallhatnak, és nem csupán…

Mindenkit sok szeretettel várnak az ingyenes hangversenyre.

ujevi 2