Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újévi hangverseny háromszor is!

„Ilyen még nem volt!” Háromszor is lesz újévi hangverseny a Nagyváradi Állami Filharmóniánál: csütörtök, péntek és szombat este is ismétlésre kerül az óriási érdeklődés miatt ugyanaz a koncertműsor. Ezen felül minden más is csupa újdonság. Példának okáért idén először vezényel nálunk újévi hangversenyt a népszerű filmzenei, és más szimfonikus koncertjeiről is jól ismert és közkedvelt japán karmester, Ozaki Sinja, a Marosvásárhelyi Filharmónia állandó dirigense – tudtuk meg a részleteket az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján. Jegyek sajnos már a szombati harmadik hangversenyre is alig akadnak, úgyhogy igyekezzen mindenki, aki még részt akar venni ebben az egyedi évkezdő zenei élményben.

Ozaki mester, a nagyváradi zenekar és közönség régi jó barátja, illetve Nagy Kálmán koncertmester a repertoárról szólva egybehangzóan elmondták: az idén nem szokványos bécsi Strauss-muzsikás hangverseny elébe nézünk. Igaz, azért a Strauss-család népszerű zenéjét nem lehetett kihagyni, de a népszerű bécsi valcerek és polkák mellett lesz sok spanyol koloritú zene, valamint népszerű operett- és operaáriák, duettek, egyszóval mindenki örömére a szivárvány összes színében pompázni fog a vidám évkezdő szimfonikus koncert, mint mondtuk háromszor is!

A két meghívott szólista közül a rutinosabb és idősebb Petre Burcă basszus – a Kolozsvári Román Nemzeti Opera szólistája – nyilatkozott jókedvvel és némi csípős humorral is arról, hogy személy szerint miként is vállalná be akár a negyedik koncertismétlését csakis a kultúrára ennyire éhes nagyváradi közönség kedvéért. Ugyanakkor felidézte több váradi szereplése közül azt a néhány évvel ezelőtti szomorú momentumot, amikor épp édesapja halálának napján kellett itt színpadra lépnie fitten és koncertre készen, mintha mi se történt volna.

Ujevi

A Nagyváradon most debütáló 20 esztendős aradi szoprán, a Kolozsvári Zeneakadémia hallgatója, Paula Iancic (képünkön épp a zenekari próbán), szerényen és rendkívül szimpatikusan épp csak néhány szót szólt, azonban a próbán meggyőződhettünk róla, hogy nem hiába szerepel már most komoly szerepekben a hazai operaszínpadokon – példának okáért Micaelát játszotta a Kolozsvári Román Nemzeti Opera színpadán Bizet Carmenjében decemberben az aradi Rotary kiválósági ösztöndíj tavalyi egyhangú fiatal kitüntetettje.

Ozaki mester még annyit mondott el: az ő javaslata volt a szólisták megválasztása, a két énekessel való együttműködés garantálja a lehető legnagyszerűbb koncertet, hiszen Marosvásárhelyen épp a tavaly arattak elsöprő sikert ugyanebben a hármas felállásban.

Tóth Gábor

Ujevi 2 (Paula Iancic) Ujevi 3 (Ozaki Sinja)