Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újdonságok az Orsolya óvodában

Bár még nem kezdődött el a tanév, a nagyváradi Orsolya óvodában (az Ady Endre Líceum udvarán működik) pezseg az élet: az óvónők csinosítják a tantermeket, takarítanak, rendezgetik a játékokat stb. Saját ötleteik alapján, általuk készített egyedi teremdíszekkel: kartonból fabrikált, színes mesefigurákkal teszik hangulatosabbá a tantermek falait, ráadásul bevált szokásként évente tantermet is cserélnek az óvodások, persze az óvónőjük marad. Ez évente külön meglepetés a kicsik számára.

Az óvónők kreatívan díszítik az óvodások tantermeit Fotók: Csikos Rolland

Az óvónők kreatívan díszítik az óvodások tantermeit
Fotók: Csikos Rolland

Farkas Tünde óvodavezetővel beszélgettünk tegnap, aki olyan újdonságról is beszámolt, hogy az új tanévtől egy minicsoportot is beindítanak, ahova 2,5–3 éves kor közötti gyerekeket várnak. Hangsúlyozta, hogy e csoport létrehozását az is motiválta, hogy a nagyváradi bölcsődékben nincs elegendő hely a kicsiknek. Mivel az Orsolya óvodában e korcsoport számára még van néhány helyük, lehet jelentkezni, sőt, amennyiben bármely csoportban marad hely, akár tanév közben is be lehet iratkozni.

Az óvoda tantestülete változatlan maradt

Az óvoda tantestülete változatlan maradt

Mivel a minicsoportba járó korosztály még nem feltétlenül szobatiszta, elsősorban a szükséges rutinok elsajátításában segítenek majd nekik: például önálló evésre, szobatisztaságra tanítják majd őket. Az óvoda igazgatója újdonságként említette azt is, hogy az eddigi opcionális foglalkozások mellett – angol nyelv, tánc, környezetvédelem – meseterápiát is választhatnak gyermekeiknek a szülők, melyet az óvoda pszichológusa tart. Mindezek a tevékenységek ingyenesek. Egyébként immár második esztendeje, hogy az óvodának magyar anyanyelvű logopédusa (Simon Ritter Csilla) és pszichológusa (Luka Emília) van. Ők szülői beleegyezéssel foglalkoznak a gyerekekkel, illetve az óvónők véleményét, észrevételeit is figyelembe veszik.

Díjazni fogják az idén a legszebb tantermet

Díjazni fogják az idén a legszebb tantermet

Farkas Tündétől azt is megtudtuk, hogy Bihar megyében ez a legnagyobb, önálló jogi személyként létező magyar állami óvoda, s egyúttal az egyedüli, amely kis-, közép- és nagycsoporttal rendelkezik. A kezdődő tanévtől négy óvodai csoport működik a Moszkva utcai főépületükben: egy rövid programú vegyes (8–13 óra között), illetve három hosszú programú (7–17 óra között) csoport. Az utóbbiakba járó kicsik reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak, a díjszabás pedig – mint minden állami napköziben – napi 7 lej, ellenben a rövid programúak otthonról visznek uzsonnát. Az óvodának van még egy kirendeltsége Váradszőllősön is, a Ialomiţei utcán, ahol két napközis és egy vegyes, rövid programú csoportba várják a gyerekeket.

Az igazgatónő arra is kitért, hogy hangsúlyt fektetnek a románnyelv-oktatásra. „Szeretnénk elérni, hogy az állam hivatalos nyelvének alapvető ismereteit elsajátítsák a gyerekek, és kerüljön annyi a tarisznyájukba, hogy az iskolát már ezzel az útravalóval kezdhessék”– fogalmazott. Érdekességképpen hozzátette: minden évben van néhány román anyanyelvű apróságuk is, akiket szüleik pont azért iratnak hozzájuk, hogy azok elsajátítsák a magyar nyelvet.

A pedagógusok csapata változatlan. A fő épületben Iuhas Emese, Lőrincz Éva, Halász Erzsébet, Szatmári Erzsébet, Rácz Kitti, Pop Báthori Ivett, a szőllősi óvodában pedig Géczy Ildikó, Nagy Orsolya, Szabó Alíz, Gyulai Hajnal és Gáti Boróka óvónők várják hétfőtől az apróságokat.

Akik még szeretnék beíratni gyermekeiket az Orsolya óvodába, azok a 0721/032-681-es telefonszámon érdeklődhetnek. Az ünnepélyes tanévnyitó szeptember 14-én, hétfőn 9 órától lesz a főépületben, 10 órától pedig a váradszőllősi óvodában.

Sükösd T. Krisztina