Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb törvényjavaslatok a nagycsaládosokért

Három új törvénytervezetet nyújt be ebben a parlamenti ülésszakban, mondta pénteken Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselő. Mint arról már röviden hírt adtunk, a képviselő beszámolt parlamenti tevékenységéről is, és azt is elmondta: ebben az ülésszakban újra benyújtja a közszolgáltatások áfájának csökkentéséről szóló, korábban ebben a formában elutasított, de felemás módon az áfacsökkentés során mégis felhasznált törvénykezdeményezését.

ujabb

Az elmúlt évben 21 törvénykezdeményezést és 33 kérdést nyújtott be Szabó Ödön, kezdeményezései nyomán kilenc új törvény született, négy másik kihirdetésre vár, és három kapott kedvező véleményezést.

Az újra benyújtandó „rezsicsökkentő” kezdeményezés kapcsán Szabó Ödön elmondta: közszolgáltatások (víz-, gáz-, áram-, távhő-, szemétdíj) áfájának csökkentéséről az RMDSZ tavalyi kongresszusán fogadtak el dokumentumot, ezt követően nyújtotta be a törvénykezdeményezést, melyet elutasítottak ugyan, azonban az ötlet visszaköszön a víz áfájának 9 százalékra való csökkentésében – azonban a csatornadíj áfája 20 százalékos lett.

Ugyanakkor három új törvénykezdeményezésében is a nagycsaládosokat támogatná a képviselő. Javasolni fogja, hogy a család harmadik gyermekének (gyermekeiket egyedül nevelő szülők esetén a második gyermeknek) már ingyen járjon például könyvtár- vagy színházbérlet és a tömegközlekedései eszközök használata.

Egy másik törvénykezdeményezése szerint a gyermeknevelési szabadságon lévő nők egy nyugdíjpontot kapnának erre az időszakra. Jelenleg a gyermeknevelésin lévő nők fizetésük 85 százalékát kapják és egy fél nyugdíjpontot mellé, ennek értékét emelné a képviselő.

A harmadik törvénykezdeményezéssel a roncsautó-programhoz hasonló programot indítana a képviselő, melynek keretében a használt mosógépeket (és esetleg hűtőszekrényeket) cserélhetnének ki új háztartási készülékre a családok.

A sikeres kezdeményezések között említette Szabó Ödön a november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánító törvényt, illetve Mezőbikácsnak mint mártírtelepülésnek a jogszabályi elismerését. Többször kezdeményezte a tanügyi törvény módosítását, kihirdetés előtt például ama változtatás, amelynek értemében a diszlexiás gyermekek mellé speciálisan képzett segítőket alkalmazhatnak majd az iskolák, hogy megkönnyítsék az ezzel a problémával küzdő gyermekek képzését.

 Fried Noémi Lujza