Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb szerzők mutatkoztak be Váradon a Gyújtópont keretében

Az Oberon Kulturális Egyesület által indított Gyújtópont-sorozat keretében második alkalommal szerveztek irodalmi kerekasztal-beszélgetést Nagyváradon, november 9-én, csütörtökön, az Élő Várad Mozgalom és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) részvételével. A rendezvény keretében Kemenes Henriette (Élő Várad), Borbáth Péter (FISZ), valamint Pál Sándor Attila (FISZ) mutatkoztak be. A meghívottakkal ezúttal is Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad kulturális folyóirat irodalmi szerkesztője beszélgetett.

ujabb szerzok 1

A feltett kérdésekre válaszolva a Kinde Annamária-díjas Kemenes Henriette beszélt többek közt arról a ráhatásról, amelyet román barátai és általánosan a román irodalom gyakorolnak verseire, melyekben egyéni megéléseiből kiindulva egyetemes témákra reflektál, ahelyett hogy a szűkebb közösséggel foglalkozna. Irodalomszakos hallgatóként megosztotta ugyanakkor nézeteit a nyelvtani szabályokkal kapcsolatban, melyeknek ismerete meglátásában azért fontos, hogy aztán célzottan és nyugodt szívvel szeghesse meg őket az ember a saját költészetében.

A 2013-ban megjelent Pontozó szerzője, Pál Sándor Attila, legújabb Düvő című verseskötetével kapcsolatban arról beszélt hogyan próbálja a jelenkori lírában újrateremteni a népballadai hagyományokat. Mint elmondta, a néptánc mintegy tíz évig volt szerves része az életének, s ez kihatással van művészetére, azonban már a táncban is a jelenkori alkalmazás lehetőségeit kutatta. „A hagyományőrzés nagyon jó dolog, de egy idő után nekem nem volt elég. Mikor a tánccal foglalkoztam, akkor is azt próbáltam nézni, hogy hogyan teremtődik újra, és hogyan tud ma szólni ez a dolog, és a legritkább esetben találkoztam olyannal, hogy valaki egyáltalán mert ehhez a szakrálisnak tekintett anyaghoz bátrabban nyúlni” – fogalmazott.

ujabb szerzok 2

„Leginkább azt szoktam csinálni amikor írod, hogy van egy animációs film a fejemben és akkor azt leírom. A próza szempontjából ez jó, mert nagyon erős vizualitása lesz. És innen már csak egy ugrás igazából a meseírás” – mondta el Borbáth Péter, a FISZ-könyvek szerkesztője, a Sündör és Niru – Sündör nyomában című mesekönyv szerzője, aki többek közt mesélt arról, hogyan kell hagyományt teremteni egy mesén belül, illetve hogyan kell emlékezetes új szavakat képezni úgy, hogy azok megrqgadjanak a gyermeki elmében.

Az esemény záróakkordjaként mindhárom szerző felolvasott legfrissebb műveiből, majd kötetlen beszélgetés következett. A Gyújtópont-sorozat keretében még további három hasonló jellegű beszélgetést szerveznek majd nagyváradon melyeknek elsődleges célja, hogy a szerzők közvetlen megismerése által minél több fiatal kapjon kedvet az irodalomolvasáshoz és alkotáshoz.

Sz. G. T.