Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb romantikus este a filharmóniában

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében a 19. század romantikus darabjaiból hallhat válogatást a közönség. Ez alkalommal Carl Maria von Webber A bűvös vadász című darabjának nyitánya, Liszt Ferenc Első (Esz-dúr) zongoraversenye, valamint Alexandr Konsztantyinovics Glazunov V., B-dúr szimfóniája, op. 55 szerepel a programfüzetben.

Romeo Rîmbu és Daniel Goiţi (középen Tódor Albert igazgató)

Romeo Rîmbu és Daniel Goiţi (középen Tódor Albert igazgató)

Az est meghívottjai, Romeo Rîmbu karmester és Daniel Goiţi zongoraművész, a filharmónia évek óta visszatérő vendégei, akik a mai, előadás előtt álló darabok korszakát a nyitott, „tálcán kínált érzelmek” időszakának nevezték – Rîmbu szavaival élve, amelyet az előírt társasági szabályok és azokon túli belső egyensúly jellemez. Nehéz darabokról van szó, melyek nagyon nagy hatással vannak az érzelmekre. Goiţi egy különleges, a történelmi korszakban forradalminak számító darabnak nevezte Liszt zongoraversenyét, melynek játékosságát, bravúrosságát és technikai nagyságát – és nem utolsósorban nehézségét – az olasz Paganini Capriccióihoz és az orosz Rahmanyinov rapszódiáihoz hasonlítaná leginkább. Weber, mint a német opera megteremtőjének nyitányát, Rîmbu az opera kiváló előzetesének nevezte, ennek legjobb részeit magába sűrítve. Glazunov szimfóniájáról, mint – talán – a legnépszerűbb és leginspiráltabb művéről beszélt, amelynek dallamai lehetőséget adnak a nosztalgiázásra.

Szamos Mariann