Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb parkokat terveznek

Folytatnák az idén Nagyvárad parkosítását. Egy nagyobb és egy kisebb zöldövezetet alakítanának ki, illetve a vársánc Sánc (ma Griviţei) utcai részén egy szórakoztató parkot alakítanának ki. A tervek részleteiről Ilie Bolojan váradi polgármester és a tervező, Pafka Ernő építész számolt be Benyovszki Tündének, az Ingatlankezelő Igazgatóság igazgatóhelyettesének a társaságában, aki a projektekért felel majd.

Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy tavaly körülbelül öthektárnyi területet parkosították, idén pedig tovább bővítenék a zöldövezetet. A kisebb, Liszt Ferenc utcai parkban egy játszóteret is kialakítanak, hangzott el, a munka értéke 275 ezer lej lesz áfával együtt.

Pafka Ernő a terveket is megmutatta

Pafka Ernő a terveket is megmutatta

A látványosabb befektetés a vársáncban lesz, ott ugyanis a tervek szerint egy 1,4 hektáros szórakoztató parkot alakítanának ki. Az úgynevezett Aréna park kivitelezésére a Környezetvédelmi Alaphoz pályáznak február 1-je után (akkor nyitják meg a pályázati alapokat), a költségeket áfával 2,76 millió lejre becsülik. A vársáncban többek között egy kilátót is építenének, innen például filmezhetnék a különböző eseményeket. A várnapi ünnepségek mellett kialakítanának egy karámot, ahol lovakat vagy pónikat tartanának az érdeklődőknek, egy kör alakú területet, melyen bármikor felállíthatnak egy mobil színpadot – itt a fúvószenekari, színházi, pantomim stb. előadásokat láthat a közönség. Szintén kialakítanának egy területet, ahol például jelmezes felvonulásokat tarthatnának, vagy akár középkori harcászati bemutatót rendezhetnének, íjászkodhatnának stb. A tervek szerint hat hónapos kivitelezési határidővel őszre elkészülhetne a park.

Folytatják a Szálka-park kiépítését is, a 3,1 millió lej értékű munkát a helyi költségvetésből finanszíroznák. Első lépésben 3,5 hektárt parkosítottak, ezt 2,2 hektárral bővítenék ki. A munkanevén Szálka II. parkban többek között egy 215 méter hosszú mesterséges patakot alakítanának ki, ez a már elkészült mesterséges tóba folyna, egy kisebb mesterséges vízesést, három játszóteret, többek között mesterséges labirintussal, egy szabadtéri amfiteátrumot. Ugyanott három ivókutat emberek használhatnak majd, egyből pedig a kutyákat itathatják, 115 padot helyeznek el, a sétányok menték tájékoztató táblák is lesznek, ahol a park növényzetét mutatják be. A polgármester azt is elmondta: idén a tervek szerint a két említett, 1,4 és 2,2 hektáros park mellett elkészülnek a Kálvária-dombi parkkal is, amely 4,5 hektár lenne, összesen tehát mintegy nyolc hektárral több zöldövezete lenne  Nagyváradnak az év végére.

Fried Noémi Lujza