Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb nemzetközi elismerés Kósa-Kiss Attila szalontai csillagásznak

Három évvel ezelőtt adták át Kósa-Kiss Attila meteorológus és csillagásznak a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) által alapított Kulin György-díjat.

A nagyszalontai Kósa-Kiss Attila több mint négy évtizede folytat csillagászati megfigyeléseket, emellett írásos ismeretterjesztő tevékenysége is jelentős. Észlelőtevékenysége során a változó fényű csillagok megfigyelését is rendszerességgel végezte. Kiemelendőek a sarki és állatövi fények, illetve a légköroptikai jelenségek megfigyelései is.

Elismerés a Változócsillag-észlelők Amerikai Egyesületétől

Elismerés a Változócsillag-észlelők Amerikai Egyesületétől

Ismeretterjesztő írásait egykoron a Fáklya, az Előre, a Brassói Lapok, valamint A Hét is közölte, emellett természetesen a Meteorban is olvasni észleléseiről szóló cikkeket.

Csillagászati írásai jelentek meg csehszlovákiai, szovjet, osztrák, francia, nyugatnémet és magyarországi szaklapokban is. 1983-tól az EQLP (Earth Quake Light Project – Földrengés keltette fényjelenségek megfigyelése) munkatársa. A Halley-üstökössel kapcsolatos észleléseiről összeállított dokumentációjával a Los Angelesben 1986 nyarán rendezett IHW (International Halley Watch) kiállításon szerepelt. A budapesti Csillagászok Baráti Köre 1988-as találkozóján Szentmártoni Béla Emlékéremmel tüntették ki.

Kósa-Kiss Attila (jobbról) a 2014-es Kulin György-díj átvételekor

Kósa-Kiss Attila (jobbról) a 2014-es Kulin György-díj átvételekor

A változó fényű csillagok megfigyelése kapcsán idézet az AAVSO (American Association of Variable Star Observers – Változócsillag-észlelők Amerikai Egyesülete) igazgatónője leveléből: „Elismerve felbecsülhetetlenül értékes, a változócsillagok fényességének vizuális mérésére vonatkozó 100 ezer fölötti megfigyelését, az adatok továbbítását az AAVSO Nemzetközi Adatbázisába, örömmel értesítem, hogy ön az AAVSO kitüntetettje.

A díj átadására az AAVSO 106. Éves Találkozóján került sor a Vanderbilt Egyetemen (Nashville, Tennessee állam) 2017. november 4-én. Sajnáljuk, hogy nem vett részt a találkozón, hogy jutalmát személyesen vehesse át. Ez azonban semmivel sem csökkenti hálánkat a hozzánk beküldött bőséges észlelésekért, az ön által négy évtized alatt kifejtett kemény munkájáért. Megfigyeléseinek adatai kulcsfontosságúak lehetnek a különféle típusú csillagok fejlődésének jobb megértéséhez, és elvezethetnek ezen égitestek titkainak felderítéséhez.”

Sütő Éva