Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb megállapodás született az egészségbiztosítási pénztárral

A páciensek érdekeit szem előtt tartva módosították a 2018-ra vonatkozó, a háziorvosokat és más egészségügyi szolgáltatókat érintő keretszerződés-tervezetet – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). A kiadott közleményében hangsúlyozta: az ígéreteknek megfelelően a dokumentumba a biztosítással rendelkezőknek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyszerűbb hozzáférését garantáló, valamint a bürokráciát visszaszorító és az átláthatóságot növelő előírásokat foglaltak bele.

Illusztráció

Illusztráció

A 2017-es megállapodáshoz képest – amelynek érvényességét meghosszabbították 2018 első negyedévének végéig – az egyik legfontosabb újítás, hogy július elsejétől a páciensek a receptre felírt gyógyszereket az ország bármely patikájában kiválthatják, nem csak abban a megyében, ahol a vényt kiállították. Hasonló változást vezetnek be a szakorvosi kivizsgálások terén is: ugyancsak júliustól lép érvénybe, hogy a küldő papírral az ország bármely egészségügyi intézményében lehet jelentkezni kivizsgálásra. Bővül ugyanakkor a háziorvosok hatáskörébe tartozó szolgáltatások köre, a szakemberek egyebek mellett többféle igazolást állíthatnak majd ki a munkanélküli személyek és a fogyatékkal élő gyermekek számára.

Egy másik változás, hogy a továbbiakban a páciens otthonában is el lehet végezni a palliatív kezelést, azaz a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, a gyógymódokra nem reagáló betegek ellátását, ezt egy orvosból, egy asszisztensből, egy pszichológusból és egy gyógytornászból álló csoport végezheti el. Továbbá az onkológiai betegségben szenvedő páciensek küldő papír nélkül is jelentkezhetnek kórházi beutalásra. A bürokrácia visszaszorítása érdekében a biztosítási pénztár arról is döntött, hogy a közeljövőben a szolgáltatóknak csak elektronikus úton kell elküldeniük bizonyos iratokat és dokumentumokat, ezenkívül bevezették az elektronikus aláírást is az orvosok számára. A tervezet egy másik előírása, hogy 200 lejes bírságot kap a kórház, amennyiben nem állítja ki a beutalt páciens távozását igazoló dokumentumot.

S. É.