Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb magyar helyekre és aligazgatókra számítanak

A tanügyi törvény értelmében a tanfelügyelőségeknek augusztus 4-éig kell elküldeniük a szakminisztériumnak az igazgatók, aligazgatók és a tanfelügyelőségi struktúrára vonatkozó javaslataikat, miután a kisebbségi szervezetekkel is konzultációt fogadtak erről, mondta Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke (képünkön) tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az egyeztetések a Fekete-Körös és Sebes-Körös menti magyarságnak kedvez, ugyanis a révi líceumban, a belényesi általános iskolában és a tenkei iskolában is magyar aligazgatót nevezhetnek ki, és a nagyváradi művészeti líceumba is. Bár a döntést még a szakminisztériumnak jóvá kell hagynia, az ügyvezető elnök bízik abban, hogy ez megtörténik.

tamogatjak

Ugyanakkor a tanfelügyelőségen is sikerült újabb állásokat kapni, ezek közül talán a legfontosabb, hogy a magyar nyelv és irodalom és a magyar osztályokban oktató román irodalom és nyelvtanárokért ugyanaz a személy felelhet majd (ez két fél állás összevonását jelenti, a majdani tanfelügyelőnek magyar-román szakos tanári képesítéssel kell rendelkeznie). Vannak olyan pedagógusok, akik jó eredménnyel készítik fel diákjaikat román nyelvből, fontos lenne, hogy tapasztalataikat, módszertanukat kicseréljék egymás között, tette hozzá az ügyvezető elnök, aki azt is elmondta: lesz még egy fél állás a tantervért felelős tanfelügyelőnek és ugyancsak egy fél jut egy informatikusnak és egy humán erőforrás osztályon dolgozónak is. A minisztériumban várhatóan két héten belül döntenek a kinevezések jóváhagyásáról vagy elvetéséről.

Szabó Ödön ugyanakkor azt is elmondta, fontosnak tartaná, hogy mind a tanfelügyelőket, mind az iskolaigazgatókat és aligazgatókat versenyvizsgával nevezzék ki, és legalább négyéves időtartamra. Ehhez miniszteri rendeletre lenne szükség, az országban ugyanis hat éve nem tartottak versenyvizsgát, a tisztségekre egy-egy évre nevezik ki az embereket, ezzel szinte lehetetlenné téve, hogy valaki egy hosszabb távú menedzsmenttervet készítsen.

Fried Noémi Lujza