Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb kiállítótermekkel bővül az Ottományi Kiállítóház

Bár még háborús övezethez hasonlít az ottományi udvarház új munkaterülete, máris szépen körvonalazódnak az eredmények – újságolja Szűcs György, aki a Ottományi Kiállítóház (Komáromi kúria) ügyeit adminisztrálja.

Ezúttal a főépület előtt és mögött zajlanak a renoválási munkák. Az úgynevezett vizespince és a „kazamata” jövő nyáron már új állapotában díszíti az udvarházat. A melléképületeknek számító objektumok szerepe már ki van jelölve, ezekből kiállítótermeket fognak kialakítani, megőrizve eredeti formájukat, megmutatva a nagyközönségnek a több száz éves téglák históriás hangulatát.

A vizespince renoválási munkálatai

A vizespince renoválási munkálatai

A munkálatok kezdetét májusra tervezték, de a bürokrácia útvesztői mindig beleszólnak a tervek menetébe, így csak augusztus elején kezdődött el a tulajdonképpeni munkamenet.

A legendás vizespince és a korábban istállónak használt kazamata, azok az épületrészek, amelyek az udvarház felújítása előtt talán a legrosszabb állapotban várták a szebb jövőt. A 133 méter hosszú építmény 30 méter után fokozatosan szűkül, egy kisebb gyűjtőmedencéig. Később tovább szűkül, egészen addig, hogy már csak egy ember tud haladni a vizes járatban, amelynek forrása a pince belsejéig nyúlik. Így egy olyan alagútra hasonlít, amit korábban menekülési útvonalként használhattak, innen alakulhattak ki különböző legendák is a vájatra vonatkozóan. A járat végig téglából készült és szakaszokra oszlik. A munkálatokat leginkább az bonyolítja, hogy a szűk helyiségbe semmilyen munkagéppel nem lehet behatolni, ezért miden munkafázist manuálisan, kéziszerszámokkal lehet csak végezni.

ujabb 1

A másik épületszárny, ami a köznyelvben kazamata néven ismert, egykoron istállóként szolgált, tetején már kisebb fák is nőttek, annak ellenére, hogy korábban már több helyen is berogyott. Az itteni munkákat tovább nehezíti, hogy a helyreállítás során azokat a téglákat kell újrahasznosítani, amelyeket korábban kivettek és megtisztítottak, így adva vissza tervszerinti eredeti állapotát az épületnek.

Az udvarház mögötti magaslaton (Várhegyen) a terv része egy park kialakítása is, amelyet az udvarházhoz tartozó dendrológiai övezetben szeretnének létrehozni, padokkal, díszkivilágítással. A tetőről észak-nyugat és észak felé csodálatos kilátás nyílik az Ér völgyére. Fái között 150-200 éves fák, illetve azok maradványai is megtalálhatók.

A 17-dik századi műemlék épületnek számító udvarház és annak környezete ezzel teljesedne ki – mondta Szűcs György, a kúria tudora, mindenese.

A munkálatok anyagi részét a határon átívelő HU–RO pályázat (maga az udvarház is ezekből az uniós pénzekből újult meg) utófinanszírozásából fedezik, amelynek programgazdája ezúttal már a román fél.

Sütő Éva