Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb ingyenes képzés a Caritasnál

Huszonegy személy részvételével vette kezdetét tegnap a Szent Erzsébet Gondozóközpontban a nagyváradi Caritas Catolica ingyenes takarítói tanfolyama. A kurzus a gyulafehérvári és a szatmári Caritasszal partnerségben létrehozott uniós finanszírozású projekt keretében zajlik, amely elsősorban a hátrányos helyzetű nők munkaerő-piaci esélyegyenlőségét hivatott elősegíteni.

A képzés kilenc héten át tart majd, és összesen 360 órát foglal magába. Ebből 120 óra elméleti képzés lesz, 240 pedig gyakorlati. A tanulás minden héten hétfőtől péntekig, napi nyolc órában zajlik majd. A szervezők a projekt keretében minden nap meleg ebédet is biztosítanak a résztvevőknek, emellett a közszállítási bérletek árát is megtérítik számukra. A képzés végén a résztvevők olyan oklevelet kapnak, amely minden Európai Unióhoz tartozó országban elfogadott, és amely alapján akár saját takarító-vállalatot is alapíthatnak.

Rajna József, Kiss Károly és Nagy Hortenzia

Rajna József, Kiss Károly és Nagy Hortenzia

„Én betegnyugdíjas vagyok és kevés a jövedelmem. Mivel a harmadik kategóriába soroltak be, jogom van napi négy órában munkát vállalni. Remélem, hogy a tanfolyamon megszerzett oklevéllel könnyebben tudok majd munkát találni és kiegészíthetem a betegnyugdíjamat. Köszönöm a Caritasnak, hogy ingyenesen biztosítja ezt a kurzust. Ez óriási segítséget jelent, ahogy az is, hogy a tanfolyam során szakmai tapasztalatot is szerezhetünk” – nyilatkozta a kurzus egyik résztvevője. A legtöbb résztvevőnek egyébként már van szakmai gyakorlata a takarítói munka terén, de a munkaerő-piaci versenyképességhez, állásuk megtartásához szükségük van a szakképzést igazoló, nemzetközileg elfogadott okiratra.

A tanfolyam nyitóünnepségén Nagy Hortenzia projektkoordinátor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Rajna József a Caritas Catolica igazgatója fejezte ki örömét azért, hogy 25 évnyi működés és emberbaráti segítségnyújtás után a külföldi támogatók segítségével a Caritas Catolica odáig fejlődhetett, hogy az adományosztáson túl szakképzéseket is szervezhet, ezzel is segítve a hátrányos helyzetű személyek boldogulását.

A tanfolyam résztvevői a közös ebédelést követően Kiss Károly és Tóth Andrea vezetésével kezdték meg elméleti tanulmányaikat.

Sz. G. T.