Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Újabb durva csonkítás

Lombritkítás címén a Körös-parti sétány egy újabb impozáns fáját csonkították meg brutális módon a nagyváradi önkormányzat által felbérelt munkások, akik az utóbbi évek során újra és újra bizonyságot tettek arról, hogy nemcsak a természet iránti tiszteletnek és a jóérzésnek vannak híján, hanem a szakértelemnek is. A fák ágait ugyanis – szándékosan, vagy tudatlanságból – olyan szinten lemetszik, hogy a túlélés szinte lehetetlenné válik a fa számára.

ujabb

S bár mostanában már nem a köztisztasági vállalat emberei, hanem a munkavégzési pályázatot elnyerő Elec Brans cég munkásai végzik a fák „lombrendezését”, a csonkítási tendencia sajnos megmaradni látszik. Ennek legutóbbi áldozata a Spoon étterem melletti hatalmas nyárfa, melyet szerdán délelőtt vettek „kezelésbe” az önkormányzat pribékjei.

A fa a közelben nemrég épült étterem üzemeltetőinek, illetve vendégkörének okozott fejfájást, mivel az esetenként elhullatott száraz gallyak nagy koppanással landoltak az épület tetején. Ezt az önkormányzat emberei úgy orvosolták, hogy a vén fának kivétel nélkül az összes vastag ágát levágták, alig hagyva rajta fotoszintézishez szükséges zöld részeket. A sors iróniája, hogy a csonkítási munka közben több és nagyobb ág esett az étteremre, mint valaha.

A természetszerető emberek veszteségét azonban még keserűbbé teszi, hogy a százéves fát egykor Marossy Anna biológus fogadta szimbolikusan örökbe, annak az akciónak a keretében, amellyel a Körös-part megmaradt fáit igyekeztek megmenteni. A fát ráadásul nem is idén csonkították meg először. Az étterem megrendelésére már tavaly megritkították a lombkoronáját, amitől látványosan hanyatlani kezdett a fa állapota – hívta fel a figyelmet egy közleményben Florin Budea, a Regionális Természetvédelmi Figyelőközpont vezetője, aki határozottan elítélte az esetet, valamint a nagyváradi városvezetés magatartását az üggyel kapcsolatban.

Sz. G. T.