Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új villamosvonal épül Nagyváradon

A városi közlekedés kiterjesztésének és megkönnyítésének részeként új villamosvonal épül Nagyváradon, amely az Aradi utat köti majd össze a Ghillányi (Dimitrie Cantemir) úttal, elhaladván az Auschan bevásárlóközpont és a Nagyváradi Egyetem mellett is.

Képünk illusztráció  (Archív felvétel)

Képünk illusztráció
(Archív felvétel)

A témával kapcsolatos sajtótájékoztatón Ilie Bolojan váradi polgármester hangsúlyozta, hogy az új megállókkal ellátott villamossín megközelítőleg 5 kilométer hosszú lesz, és a kiépítéséhez szükséges legtöbb terület a város tulajdonában van, így nagyon kevés kisajátítási esettel kell majd számolni.

Képünk illusztráció  (Archív felvétel)

Képünk illusztráció
(Archív felvétel)

A tervek kivitelezéséhez szükséges műszaki dokumentáció összeállításával párhuzamosan a városi közlekedés tervének átvizsgálása következik, melyek az Európai Unió támogatásának elnyeréséhez szükségesek – az ún. városi mobilitás 4.2-es tengelyéhez, amely csak a megyeszékhelyi rangú városokat illeti meg. „A minisztérium először egyenlően akarta elosztani a támogatást, ami nem lett volna helyes a városok eltérő méreteiből adódóan, de végül sikerült megegyezni abban, hogy az összeg 50%-át egyenlő részekben osztják ki a megyei jogú városokban, míg a másik 50%-át a lakosság számával arányosan. Nagyvárad ily módon 35 millió euróra számíthat, amihez még 50 millió euró is hozzáadódik a fűtési rendszer felújításának második szakaszával. Jelentős változások elébe néz a városunk” – mondta az elöljáró.