Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új villamospálya és felújítások

Nagy beruházásba kezd idén a váradi önkormányzat: három irányúvá teszik a Teleki (ma Primăriei), a Széles (ma Decebal) és az Aradi út kereszteződésében a villamosvonal-összeköttetést, illetve új vonalat alakítanak ki a városban. Az erről szóló határozattervezetet a váradi önkormányzati képviselőtestület tegnapi ülésén hagyták jóvá.

uj villamossin

A határozattervezet szerint áfával 53,3 millió lejbe kerül az új nagyváradi villamospálya és a kereszteződés átépítése, ennek idén már nekifognak. Az már az ülésen derült ki, hogy bár a pályázati lehetőségek megnyílása után támogatást kérnek majd a Regionális Operatív Program keretében, azt a szerződést jövőre írhatják alá, tehát saját költségvetésből kezdik el a munkát. A kereszteződés átalakítását a nyári vakáció alatt szeretnék elvégezni. Az új villamosvonal 3,48 kilométernyi dupla sínpár lerakását jelenti. Gyakorlatilag az Aradi úton tovább építenék a villamossínt, melyet a Făgăraşului és az Atelierelor utcákon át, és mindkét irányba csatlakoztatnák a Ghillányi (ma. D. Cantemir) utcában futó sínhez.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e elegendő villamos az új útvonal lefedésére, Ilie Bolojan azt válaszolta, lesz, ugyanis növelni igyekszenek a villamosok sebességét. Az új vonalat eleve nem befolyásolja majd a közúti forgalom, sőt az útkereszteződéseknél jelzőlámpák biztosítanak majd „zöldhullámot” a villamosnak, sőt idéntől a tervek szerint Decebal sugárúton sem hajthatnak majd a gépkocsik a villamossínre, hogy a tömegközlekedési járművek gyorsabban haladhassanak.

Autóbusz-állomás építésébe is kezdenek idén, a nagyállomás mellett készül el az új terminál, a jelenlegi buszmegálló helyén. Ezt a Helyi Közszállítási Vállalat kezeli majd, azonban a város tulajdonában marad, és a polgármester szerint a vidékről vagy más megyékből érkező buszok is használhatják azt.

A Iosif Vulcan utca 2., illetve 4–6. szám, valamint a Fő utca 37. szám alatti épületek homlokzatának felújítását is jóváhagyták. Mivel ezek nem műemlék épületek, az önkormányzat a költségek felét kölcsön adja a tulajdonosoknak (ezt öt év alatt kell visszafizetniük, az összegre csak az inflációs rátát számolják rá), a költségek felét pedig önerőből fedezik a háztulajdonosok.

A váradi önkormányzattól 16 embert bocsátanak el a megszorító intézkedések részeként, és megszüntették a betöltetlen állásokat is, mondta el a polgármester, aki szerint a kormányzati intézkedések, például a közalkalmazottak bérének emelése vagy a különféle adónemek eltörlése negatívan befolyásolja a váradi költségvetést is. Március 1-től például 2 lejtől 2,6 lejre emelik az óránkénti parkolási díjat, és a Közterület-kezelő Zrt. (ADP) egyes szolgáltatásainak ára is nő majd, hangzott el. Ilie Bolojan polgármester elmondta: a kormányzati intézkedések miatt mintegy kétmillió euróval, azaz 9,65 millió lejjel számolnak kevesebbel.

A polgármester végezetül arra kérte az újságírókat, emlékeztessék olvasóikat arra, hogy február 1-jétől ismét elszállítják Nagyváradon a tilosban parkoló gépkocsikat.

Fried Noémi Lujza