Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új szociális központokat avattak fel Váradon

Tegnap a nagyváradi városháza nagytermében zárták le azt a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank kölcsönéből finanszírozott projektet, melynek keretében két ingatlant renovált és alakított szociális központtá a nagyváradi önkormányzat. Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Ovidiu Mureşan alpolgármester mondott köszöntőbeszédet, örömét fejezve ki, amiért nemcsak az épületek felújítása, hanem a belső felszerelés során is sikerült elérni a lehető legjobb minőségi szintet. Mint a projekt egyik kezdeményezője, Florica Cherecheş parlamenti képviselő elmondta, a Dignitas és Candeo névre keresztelt szociális központok hetvenkét, árvaházakban nevelkedett és felnőttkorba lépett fiatalnak biztosítanak majd ingyenes és komfortos szállási lehetőséget két éven át, ami az önkormányzat számításai szerint elegendő idő kell legyen ahhoz, hogy az érintettek munkát találjanak, saját lábukra álljanak és integrálódjanak a társadalomba.

Uj (1)

A háromépületes Candeo központ a Beöthy Ödön (ma Iuliu Maniu) utca 20. szám alatti, közel 1500 négyzetméteres telken helyezkedik el, 20 szobával, tíz mellékhelyiséggel, illetve zuhanyzóval, hat közös konyhával, hat mosókonyhával és hat közösségi szobával rendelkezik. A központ renoválása több mint 1,5 millió lejbe került, s negyven személynek nyújt majd szállást. A kétépületes Dignitas központ Velencén kapott helyet, a Gyár (ma Eftimie Murgu) utca 9. szám alatti, ezer négyzetméteres telken. Tizenhat szobájával, 8 mosdójával, 4 konyhájával, 4 mosókonyhájával és 4 közösségi szobájával 32 személynek biztosít majd komfortos szállást.

Uj (3)

Uj (4) - ha fer

A helyi tanács mai ülésén döntenek majd arról, hogy a központokat a Nagyváradi Ingatlankezelőség (AIO) és a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) adminisztrációjára bízzák. Ezt követően, november elsején az ASCO székhelyén ülésezik majd a szelekciós bizottság, amely az előzetes meghallgatások alapján eldönti majd, hogy ki lesz az a 72 szerencsés fiatal, aki elsőként költözhet be a Dignitas és a Candeo központokba.

Sz. G. T.