Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új székhelyre költözött a mentőszolgálat

Kiköltözött egykori Gyöngyösi István (ma Snagovului) utcai székhelyéről a Bihar megyei mentőszolgálat, amely ezentúl a Vámház (ma Sucevei) utcán működik majd Nagyváradon. Az új székházon még végzik az utolsó simításokat, és néhány bútordarabot sem költöztettek még át, a mentőszolgálat azonban már gyakorlatilag itt üzemel, segélyhívásokra már innen indulnak az autók, mivel két kijáratával és terebélyes parkolójával infrastrukturálisan jóval megfelelőbb, mint a régi. A költözést több tényező is szükségessé tette, melyekről Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőt kérdeztük meg, aki annak idején egészségügyi miniszterként hozzájárult a székházváltáshoz.

Uj szekhelyen (3) - egy hasabosra - ha fer

Mint elmondta, miniszteri tisztsége elfoglalásakor számos egészségügyi intézmény infrastrukturális gondjaival került szembe, melyeket több szinten is kezelni kellett. Orvosolnia kellett a Bihar megyei és a nagyváradi városi kórház, valamint az onkológiai központ épületeinek problémáját, sőt a megyei közegészségügyi hatóság központi épületéét is. A Bihar megyei mentőszolgálat pedig egy nem megfelelően kiépített és kicsi helyre volt bezsúfolva, ráadásul bérelt ingatlanban működött. Az ügyben 2010–’11 között értek el előrelépést, amikor is az RMDSZ-frakció közreműködésére a megyei önkormányzat rendelkezésre bocsátotta a Vámház utcai telket, melyen teljes egészében minisztériumi költségvetésből építették fel az új és mutatós székházat, amelyet nemrég foglalt el a mentőszolgálat.

Az új, kétszintes székház udvarán több mint egy tucatnyi parkoló és töltőállomás, valamint számos fedett garázs van a mentőautók számára, egy benzinkút szomszédságában helyezkedik el, és kijárattal rendelkezik mind a Vámház, mind pedig a Tompa Mihály (ma Alexandru Vlăhuţa) utcákra. „Ezzel nagymértékben megújult a Bihar megyei egészségügyi infrastruktúra és tényleg korszerű körülmények állnak a betegek rendelkezésére” – jegyezte meg Cseke Attila.

Szombati-Gille Tamás