Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új rezervátum alakul a Körösön

Különös természeti csoda bukkant fel Nagyváradon, a Sebes-Körös egyik holtágában. Pár nappal ezelőtt olvasóink jelezték, hogy a folyónak a Széles utcai és az Apáca (ma Sovata) utcai szakaszán, a mederben levő kis szigetek mellett csodálatos tavirózsák nyíltak. Figyelembe véve, hogy a váradi közvélemény még most sem feledte el azt az emberi mulasztásból bekövetkezett biológiai katasztrófát, amely során pár hónapja a megyeszékhely melletti, világszerte ritkaságnak számító püspökfürdői (egykor híres, ma már csak hírhedt) tavirózsarezervátum elpusztult, a város lakói érzékenyebben reagálnak mindenre, ami a tavirózsákkal kapcsolatos.

uj rezervatum 2

Olvasóink azt állították, hogy a Splaiul Crişanei sétány mellett hatalmas tavirózsák lebegnek a folyó vizén. Az ügyben a legilletékesebb személynek, a nemzetközi elismertségnek örvendő Marossy Anna biológusnak a segítségét kérjük. Első hallásra hitetlenkedve fogadta állításunkat, kijelentette, hogy „hiszi, ha látja”, ugyanis eléggé különleges lenne, ha egy szennyezett folyón, mely körül minden pusztul, egyszer csak tavirózsa teremne valahonnan.

uj rezervatum 1

A professzorasszony azonban megszállottja hivatásának, így megegyeztünk, hogy a tegnapi kánikula ellenére kimegyünk a kérdéses folyószakaszhoz s megnézzük, mit is találunk ott. Nos, a fennebb említett hely valóban meglepte a nagy tapasztalattal rendelkező Marossy Annát is, ugyanis a szűk holtágban, mint mondta, valóságos kis biológiai csoda, az élet diadala alakult ki. A vízen hatalmas tavirózsatő bontogatta virágait, ez a Nympfea Alba, azaz fehér tavirózsa, ami honos egész Európában, olykor a folyók holtágaiban is megtalálható, de több helyen már ez is védett fajnak számít. A Körös vizén csodaszép, nagy virágok virítottak. Külön kis élővilág alakult ott ki, ahogy Marossy Anna lelkendezve megfogalmazta, mintha egy kis új rezervátum kelt volna itt életre. A vízben békák, teknősbékák, vízityúk úszkált, sőt a szigetecske és a vízinövények csapásait tekintve egy vidracsalád is otthont talált már itt. Biológusszemmel ez valóban csoda, ritkaság, mondta Marossy Anna. Hogyan kerültek vajon ide a tavirózsamagok, egyelőre nem tudni, lehet, madarak hozták, lehet a víz sodorta valahonnan a magokat, de hogy szeretnek itt lenni azt az is bizonyítja, hogy így a szabadban, sokkal nagyobbak, szebbek, mint például a Félixfürdő mesterséges tavaiban levők. Egyértelműen most kezd kialakulni itt valami, egy kis sziget, egy terület, ahol sajátságos vízi világ telepedett meg és szeretne fejlődni. Remélhetőleg ez sikerül is.

uj rezervatum

Marossy Anna elmondta, sürgősen fel fogja keresni Pásztor Sándor vízügyi államtitkárt, akinek a segítségét kéri abban, hogy ez a kis holtág itt a Körösön védettséget kapjon. Ami ugyanis ott a szigetecskén kezd életre kelni, az nemcsak a tavirózsát, de vízimadarakat és állatokat is ide fog vonzani, így nagy a lehetősége, hogy a városban egy új rezervátum létesüljön a Körös holtágában, mely bizonyára tartogat még meglepetéseket a természettudósoknak.

Szőke Mária