Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új parkolási lehetőségek mobiltelefonnal

Április 25-e óta új lehetőségek nyíltak a megyeszékhelyen való parkolásra, tájékoztatot Lucian Popa, a Nagyváradi Városi Vagyonkezelő Igazgatóság vezetője. Bár eddig is lehetett mobiltelefon segítségével SMS-ben intézni Váradon a parkolási díj törlesztését, ezentúl ingyen parkolhat a városban 15 percig az, aki bejelentkezik az úgynevezett TPARK rendszerbe, az amparcat.ro alkalmazással. Ez az ingyenesség a regisztrálók első parkolásánál íródik jóvá.

parkolasi

archív felvétel

Lucian Popa elmondta, hogy az alkalmazás a tpark.ro oldalon érhető el, vagy SMS-ben a 1210-es számra küldött üzenetben. Az üzenetnek a következőket kell tartalmaznia: OR CONT és az autó rendszáma – például: OR CONT BH01ABC. A továbbiakban kell egy elismervény (voucher), ami a városházán kérhető ki. A regisztráció és a voucher megszerzése után az utóbbin szereplő kódot kell még elküldeni, majd aktiválni egy kívánt lehetőséget. A minimális parkolási idő 30 perc, 1 lejes tarifával. A parkolás megkezdésekor be kell jelentkezni a 0359/710-140-es számon (úgymond megcsengetni ezt), a parkolás befejezésekor pedig ugyanígy kell eljárni, de a 0359/710-141-es telefonszámot kell hívni. Ha nem érkezik megerősítő SMS, az azt jelenti, hogy a rendszer nem regisztrálta az illető kérését, és a parkolás nincs kifizetve. Ez a rendszer az Orange, a Vodafone és a Telekom mobilhálózatában működik.

Egy másik új módozat egy okostelefonos alkalmazás használata: az amparcat.ro aplikáció segítségével feltölthető bankkártyás, illetve hitelkártyás fizetés ejthető meg. A kártya adatait egyszer kell megadni egy biztonságos internetes formanyomtatványon, és utána használható a telefonos alkalmazás. A parkolási díj 1 lej/30 perc, 2 lej/óra, vagy 15 lej/nap, ugyanakkor lehetséges az első 30 perc után percre pontosan beállítani a kívánt időt. Itt is meg kell várni a jóváhagyó üzenetet, addig a tranzakció nem érvényes.

Harmadik lehetőség a már eddig is létezett SMS-es megoldás bővítése. A 7401-re kell elküldeni az SMS-eket a következő formátumokban: 30 perces parkolás – 180 és a rendszám (pl. 180BH01ABC); 1 óra parkolás – 181 és a rendszám; 2 óra – 182 és a rendszám; 3 óra – 183 és a rendszám; 8 óra – 188 és a rendszám. A parkolási díjak: 0,25 euró+áfa, illetve 0,50 euró 1, 2 és 3 órára; 8-ra pedig 3 euró. Itt is meg kell várni a jóváhagyó üzenetet, addig a tranzakció nem érvényes.