Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új művészeti galéria nyílt Nagyváradon

Szerdán este a Romániai zsidók című fotókiállítás megnyitásával avatták fel az új nagyváradi galériát. A Kosher Art Gallery a Liliom (ma Crinului) utca 2. szám alatt naponta 8 és 23 óra között várja a látogatókat.

A galéria avatón a házigazda szerepét Tóth István, a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub és az Euro Foto Art egyesület vezetője töltötte be. A művészek legtöbbje „bolond”, hisz valami szépet, maradandót akar hagyni maga után, akkor is, ha nincs mit ennie, és hozzájuk hasonló „bolondok” a művészetkedvelők is, mint Sella András, aki úgy döntött, hogy egy műhelyből galériát alakít ki – fogalmazott Tóth István, aki később beszélt a fotókiállítás keletkezéséről is. Az egyesület ugyanis szeretné mind a 19 Romániában élő nemzetiséget bemutatni, először a romániai magyarok, majd a németek, legutóbb pedig a zsidóság életéről készített képekre írtak ki pályázatot, ebből állt össze a tárlat anyaga, melyből album is készült a Nagyváradi Zsidó Hitközség támogatásával, mivel a Hitközségek Romániai Egyesülete végül kevéssé támogatta a pályázatot.

uj 1

A galéria mindenki számára nyitott lesz, pályakezdőknek és ismert alkotóknak egyaránt, mondta Sella András, az új kiállítóhely működtetője, akitől a tárlat után megtudtuk, hogy a december 18-áig látogatható Romániai zsidók című kiállításra, akárcsak az ezt követő tárlatokra ingyenes lesz a belépés. Sella András köszönetet mondott Tóth Istvánnak, a váradi hitközség vezetőjének, Koppelmann Félixnek és a Zsidó Közösségi Központnak a támogatásért, utóbbinak egyébként ő lett az igazgatója. A megnyitót Thurzó Sándor József brácsajátéka színesítette.

Sokan jöttek el az új galériába

Sokan jöttek el az új galériába

A megnyitón Ramona Novicov művészetkritikus a képeken megjelenő, és a választott nép hétköznapjait is átszövő szakralitásról, vallásosságról beszélt. A „re-ligio” tulajdonképpen azt jelenti, újrakötni, emlékeztetett a művészetkritikus, aki arra is kitért, hogy a galéria megnyitása évek óta az egyik legszebb gesztus, amit kaphatott egy olyan város, melynek nincs saját, adekvát kiállítóhelye. Ha már semmilyen eszköze nem marad az embernek az Isten tiszteletére, mesélni, elbeszélni még mindig lehet, idézett fel egy hászid történetet Ramova Novicov, aki azt is hozzátette: szép és igaz ez a kiállítás, amely olyan világot idéz, mely sosem vesztett az identitásából.

Fried Noémi Lujza