Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új műtőket adtak át Váradon

Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter (a képen balról) Gheorghe Carp kórházmenedzser (jobbról) társaságában járta be pénteken a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház harmadik emeletén a tíz új műtőt.

uj mutoket

A miniszter példaértékűnek nevezte az ötmillió eurós beruházást, mellyel például általános sebészeti, idegsebészeti, ortopédiai és szemészeti műtőt is kialakítottak. A költségeket uniós támogatásból, a váradi önkormányzat és a kórház saját forrásaiból fedezték. A tárcavezető a kórház második emeletén lévő szív- és érsebészeti műtőket is megnézte, ezek 2013-ban készületek el egy határon átívelő program keretében.

A miniszter méltatta a korszerű beruházást, és az önkormányzat erőfeszítését is. Újságírói kérdésre ugyanakkor az aznap sztrájkoló háziorvosokat is felelősségteljes viselkedésre szólította fel, mint mondta, a rendszer felbecsülése után költségvetés-módosításra számít. A háziorvosok a 2016-17-es keretszerződés elleni tiltakozásul pénteken nem állítottal ki ingyenes és kedvezményes árú gyógyszerekre recepteket.

Fried Noémi Lujza

A háziorvosok nem írhatnak fel támogatott gyógyszereket

Péntektől nem adhatnak ártámogatott és ingyenes recepteket, illetve beutalókat a romániai háziorvosok, mivel április 1-jétől már nincs érvényes szerződésük az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS) – tudatta pénteki számában a Krónika című lap.

a haziorvos

Az eddig érvényben lévő szerződés csütörtökön járt le, és bár az egészségügyi minisztériummal folytatott egyeztetéseken megegyeztek abban, hogy ezt meghosszabbítják, hivatalos dokumentum erről egyelőre nem született.

Soós-Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke a Krónikának elmondta, hogy az egészségbiztosító még ki sem tűzte az új, vagy a meghosszabbított szerződés aláírásának időpontját.

„Ha szerződés nélkül írunk recepteket, végzünk szolgáltatásokat, utólag okirat-hamisítással vádolhatnak bennünket. Nem vállaljuk a törvénytelenséget a hozzá nem értő, hanyag döntéshozók miatt. Nem vállalhatjuk annak a kockázatát, hogy vádat emel ellenünk a korrupcióellenes ügyészség, mert szerződés nélkül dolgozunk” – indokolta a döntést a háziorvos.

Soós-Szabó Klára szerint több precedens is van arra, hogy az orvossal visszafizettették a felírt recept értékét, vagy az elvégzett szolgáltatást amiatt, hogy a vény megírásakor nem működött az informatikai rendszer. A háziorvosok azt is nehezményezik, hogy mindig visszamenőleg íratják alá velük az egyoldalúan rájuk kényszerített feltételeket.

„A minisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezetet nem írjuk alá, azokat a feltételeket nem fogadhatjuk el, a finanszírozással és a rendszer működésével is elégedetlenek vagyunk. Alkotmányos, polgári jogunk, hogy szerződő félként csak azt írjuk alá, amivel egyetértünk” – idézte a Krónika a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének elnökét.

A román hírtelevíziók jelentése szerint pénteken több megyében elkezdődött a háziorvosi keretszerződések aláírása, de így is arra lehet számítani, hogy pénteken és a jövő hét első napjaiban a háziorvosi szolgáltatást igénybe vevő betegek ki kell fizessék a teljes vizitdíjat, és ezekben a napokban támogatott gyógyszerekre sem kapnak vényeket a páciensek.