Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új miniszter a közlekedési tárca élén

Letette a hivatali esküt Ramona Manescu, az új román közlekedési miniszter, miután a miniszterelnök és az államfő közti politikai viták miatt másfél hónapig Victor Ponta kormányfő vezette ideiglenesen a tárcát.

A jobboldali Traian Băsescu államfő bevallottan késleltette az új közlekedési miniszter kinevezését, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek kelljen magára vállalnia az államvasutak teherszállító részlegének (CFR Marfă) a magánosításával kapcsolatos döntés politikai felelősségét.

Uj miniszter -- ramona-manescu

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) koalíciós megállapodása szerint a közlekedési tárca élére a liberálisok jelöltek tisztségviselőt a jogász végzettségű Ramona Manescu (képünkön) európai parlamenti képviselő személyében, immár a negyediket az USL tavaly májusi hatalomra kerülése óta.

A poszt júliusban azért üresedett meg, mert a tárca addigi vezetőjét, Relu Fenechiut egy korrupciós ügyben első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság és ezért lemondott tisztségéről. A liberálisok eredetileg Ovidiu Silaghit, a tárcát az első Ponta-kormány idején vezető minisztert akarták visszahozni a posztra, de időközben ellene is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Másik javaslatukat, a korábbi vámparancsok Nini Săpunarut már Victor Ponta kormányfő hárította el. Săpunaru jelölésének elfogadása a – kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus – Gândul lap szerint már a tízedik öngólt jelentette volna az USL-nek. A választóinak a „legbecsületesebb” kormányt ígérő Victor Ponta kabinetjéből ugyanis a lap szerint már kilenc miniszter kényszerült távozni érdek-összefonódások, plágiumvádak, illetve korrupciós ügyek miatt.

Az USL vezetői azonban politikai nyilatkozataikban azt sugallják, hogy a DNA, valamint a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Traian Băsescu befolyása alatt áll, és bárkit neveznének ki miniszternek, előbb-utóbb meggyanúsítanák valamivel.